ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

טיפולי שיניים בזמן הריון- מה מותר, והאם מותר?

טיפולי שיניים בהריון- מותר או אסור?

נשים הרות נמצאות בסיכון מיוחד לסבול מבעיות ורגישויות בשיניים עקב ההריון, אולם רבות מהן נמנעות לגמרי מביקור אצל רופא השיניים במהלך ההריון. הימנעות זו עלולה לגרום לנזקים רבים ובלתי הפיכים לשיניים, והיא נובעת מתוך תפיסה מוטעית שאסור בכלל לבצע טיפולי שיניים בהריון. נכון, בהריון מתווסף אלמנט חשוב ביותר, שצריך להיות מודעים אליו ולקחת אותו בחשבון: בריאותו ושלומו של העובר, אולם אין זה אומר שיש להימנע לגמרי מקבלת טיפול. הכל עניין של מודעות וניהול הטיפולים בהתאם.

 

אז מה חשוב שתדעי? 

 

  1. הכנה להריון: מתכננת הריון? הקדימי תרופה למכה, ובקרי אצל רופא שיניים, כחלק מהכנת הגוף שלך להריון בריא ותקין. בעיות שיניים שמתפרצות בהריון הן לרוב החמרה של בעיות שהחלו להתפתח עוד טרם ההריון ולא טופלו. לכן, עוד בשלב תכנון ההריון (במידה והוא אכן מתוכנן ;)), חשוב שתבקרי אצל רופא השיניים שלך על מנת לבצע בדיקה מקיפה. בבדיקה זו הרופא יאבחן בעיות עוד בתחילתן, ויוכל להעניק לך טיפול מתאים לפני שהן הופכות לקטסטרופה בחסות ההריון. ככה תוכלי למנוע מראש צורך בטיפולים מורכבים במהלך ההריון.
  2. חשיבות צחצוח שיניים ושטיפת הפה במהלך ההריון: במהלך ההריון מתרחשים שינויים הורמונליים, שעלולים להעלות את הרגישות בחניכיים, ואם לא מצחצחים שיניים כראוי, עלולות להתפתח דלקות קשות ותופעות לא נעימות בשיניים ובחניכיים. נכון, קשה לצחצח שיניים בתחילת ההריון עם רפלקס ההקאה הידוע, וקשה להקפיד על צחצוח טוב עם חניכיים רגישות, אבל הדבר חשוב מאוד לבריאות הפה שלך, העכשווית והעתידית. לכן, למרות שקשה, יש להקפיד הקפדה יתרה על צחצוח איכותי של השיניים, ועל שימוש במי פה וחוט דנטלי.
  3. חשיבות הטיפול הרפואי בשיניים במהלך ההריון: אסור להזניח בעיות שיניים במהלך ההריון! עלולות להיות לכך השלכות חמורות על בריאות השיניים שלך, ואף על בריאות העובר שלך. ניתן וחשוב לטפל בשיניים, כדי לא לגרום לזיהומים שעלולים להתפשט גם למערכת הדם ולגרום לחום, דלקות וחלילה לפגיעה בעובר.

 

איך בכל זאת ניתן לטפל בשיניים במהלך הריון מבלי להסתכן?

 

כפי שאמרנו, ניתן לבצע טיפולי שיניים עם התאמה למצב המיוחד- הריון. בתחילת הביקור אצל רופא השיניים שלך, ידעי אותו על ההריון, על מנת שיתאים את הטיפול למצבך וימנע מפרוצדורות שאינן הכרחיות.

 

חשוב שתדעי- מותר ואסור:

 

  • צילומי שיניים: עדיף שלא לבצע עד סוף השליש הראשון, ואם עולה הצורך בכל זאת, ניתן להשתמש במיגון כפול על הבטן. לאחר מכן- אין שום מניעה מביצוע צילומים עם מיגון רגיל. החשיפה לקרינה בצילומי נשך היא מזערית, ואינה מהווה סיכון לעובר מעבר לסיכון הבסיסי.
  • ביצוע סתימות, טיפולי שורש ותחזוקת הפה: הטרימסטר השני הוא התקופה האידיאלית לביצוע טיפולי שיניים שאין בהם דחיפות, כגון סתימות, ניקוי אבנית וטיפולים משמרים.
  • ביצוע טיפולים כירורגיים מורכבים: השתלות, כתרים וטיפולים ניתוחיים בפה ובלסת, רצוי לדחות לאחר ההריון.
  • הלבנת שיניים: טיפולי הלבנה לא נבדקו על נשים בהריון ולא ידועה השפעתם על העובר. לכן אין לבצע אותם במהלך ההריון אלא לאחריו.
  • שימוש באנטיביוטיקה: מרבית התרופות האנטיביוטיות המצויות בשימוש בטיפולי שיניים, אינן מהוות סכנה לעובר מעבר לסיכון הבסיסי, ולכן בהתאם לשיקול דעתו של הרופא ניתן להשתמש בהן ללא חשש. קיימות רשימות של תרופות אנטיביוטיות בטוחות לשימוש, ותוכלי לחפש עליהן מידע ברחבי הרשת כדי להיות רגועה.
  • שימוש בחומרי הרדמה מקומיים: ישנם חומרי הרדמה המותרים לשימוש ללא חשש במשך כל תקופת ההריון (מסוג לידוקאין, אדרנלין ועוד), ורצוי לשוחח על כך עם רופא השיניים שלך.
  • שימוש בגז צחוק: אין מניעה משימוש בגז צחוק במשך כל תקופת ההריון. אם קיבלת גז צחוק במשך 24 השעות שטרם הלידה, יש לדווח על כך לצוות חדר הלידה שלך.

 

כל האמור כאן, אינו מהווה תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא השיניים שלך, ועלייך לשוחח עמו על כל חשש או שאלה שיש לך בנושא בריאות השיניים שלך.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: