ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

דולה – כן או לא? כולל 5 טיפים לבחירת הדולה המתאימה לך!

דולה- האם כדאי או לא

נוכחות של דולה וליווי לפני הלידה וגם בסיומה, הפכו לשירות בו בוחרות נשים רבות. יחד עם זאת, זה לא בהכרח מתאים לכל אחת. חשוב שתביני את הערך המוסף של הדולה – תומכת הלידה. וכיצד היא יכולה לעזור לך במהלך הדרך. מוזמנת גם לקבל 5 טיפים, לבחירת הדולה המתאימה לך.

 

מהי דולה?

תומכת לידה שמטרתה לשפר את חוויית הלידה שלך, ולספק לך תמיכה פיזית ורגשית, על ידי הכנה מוקדמת וסיוע במהלכה, כולל התמודדות עם החשש לפני הלידה ושילוב טכניקות לטיפול בכאב, עיסוי, רפלקסולוגיה, נשימות ועוד במהלך הצירים.

כיולדת, את זכאית למלווה אחד או שניים בחדר הלידה, בין אם מדובר במי שלצידך, הורים, חברים או דולה. למרות הסיוע שהיא יכולה להעניק לך לפני ובמהלך הלידה, אין לדולה הכשרה רפואית והיא אינה מוכרת כמטפלת על פי 'חוק זכויות החולה', ולכן אסור להא להתערב בעבודתו של הצוות הרפואי. ככלל, מומלץ לעדכן את הרופא/ה, המיילד/ת או האח/ות על נוכחות של דולה בלידה, ולוודא שיש הבנה הדדית ואווירה טובה.  

 

היתרונות של דולה

אם את מתלבטת לגבי ליווי ותמיכה של דולה, חשוב שתכירי את היתרונות, הכוללים:

  • ליווי אישי לאורך כל הדרך. לקראת הלידה ובמהלכה, במיוחד אם היא ארוכה, הצוות הרפואי עשוי להתחלף. לעומתם, הדולה תלווה אותך במהלך ההריון ועד סיומה של הלידה, כולל ביקורים כשאת כבר בבית, לוודא שאת מסתדרת ואם את מניקה, כדי לעזור לך גם בנושא הזה.
  • קיצור זמן הלידה. מחקרים הראו שדולה יכולה לסייע בקיצור זמן הלידה (למרות שאף אחד לא מבטיח שכך יהיה), בזכות הסיוע שלה בהפחתת החרדה שלך, שיפור הקשר בינך לבין התינוק ואף התמודדות עם דיכאון לאחר לידה.

 

 

תהליך הליווי של הדולה

בדרך כלל המפגש הראשון עם תומכת הלידה יתקיים סביב החודש השביעי להריון. כשמדובר בהריון מרובה עוברים בו הסיכוי ללידה מוקדמת גדול יותר, גם לפני.  במפגשים הראשונים תבחנו את אופן ההכנה ללידה, סוג הלידה (למרות שדברים יכולים להשתנות ברגע האחרון, מתוך אילוצים רפואיים או בחירה שלך) וסקירת הטכניקות להרגעה ולהפחתת כאבים.

 

איך בוחרים דולה?

ישנן כמה דרכים למצוא ולבחור דולה, החל מהמלצות של משפחה, מכרים וחברים, שיטוט ברשתות חברתיות, בדיקה עם מקורות מוסמכים, וגם באמצעות רופא/ת הנשים שלך או בית החולים בו את עומדת ללדת.

הקפידי לראיין 2-3 דולות (או אפילו יותר) עד שתמצאי את זו שאליה את הכי מתחברת, ושמבינה אותך ואת הצרכים שלך לאורך הדרך. הדולה תהיה איתך במהלך החוויה האינטימית ביותר בחייך, בזמן הלידה ואחריה, כדי לעזור לך להתמודד עם כאבים, להקל על הלחץ ולהרגיע אותך, ולכן חשוב שיהיו כימיה, אמון וקשר רגשי טוב.

 

טיפים לבחירת דולה

ועכשיו, כמו שהבטחתי, 5 טיפים לבחירת הדולה המתאימה לך:

 

  1. סוג ההכשרה שעברה.

במהלך הריאיון ועוד בשלב התחקיר, חשוב שתבדקי איזו הכשרה עברה הדולה, מה הניסיון שצברה במהלך השנים, את קוד האתיקה שלה והאם דרכה המקצועית מתאימה לאופן בו את רואה את הלידה.

 

  1. רמת הניסיון.

ניסיון זה לא רק ותק, אלא גם דרך פעולה, התמודדות עם סיטואציות מרוכבות ולימוד לאורך זמן. הציגי בפני הדולה שאלות שיעזרו לך להבין כיצד היא התמודדה עם מצבים בלתי צפויים, עם לידה מאתגרת והאם יש שיטות או אלמנטים שהיא רואה כבעייתיים, ולא עולים בקנה אחד עם בית החולים בו את עומדת ללדת.

 

  1. הפילוסופיה האישית שלה?

לכל דולה יש שיטת עבודה משלה, כמו גם הפילוסופיה אישית על פיה היא פועלת. חשוב שתוודאי שאת מרגישה בנוח עם דרכה ואופן העבודה של תומכת הלידה הפוטנציאלית, כולל השפה בה היא משתמשת, המגע שלה, איך היא רואה את תהליך הלידה, וגם לוודא שהיא יכולה להסתדר בצוות. שאלי אותה גם מה עמדתה לגבי שיטות שונות של לידה, כדי לוודא שהיא אכן תתמוך בך בכל סוג של לידה, בין אם מדובר בבחירה שלך או בהתנהלות בלתי צפויה שתתרחש במהלך הדרך. חשוב גם לוודא כי הדולה מסתדרת עם מי שלצידך ושיש הרמוניה, שתבוא לידי ביטוי גם בחדר הלידה.

 

  1. כלל השירותים שמספקת הדולה.

כל דולה מספקת שירותים בסיסים ועוד. ישנן דולות שילוו אותך לפני הלידה ובמהלכה ואחרות, ימשיכו לבקר אותך גם בבית. תוכלי גם למצוא דולות המשמשות גם כיועצות הנקה, ויכולות לעזור לך גם בנושא הזה. לפני שאת בוחרת את תומכת הלידה שלך, חשוב שתבדקי את כל השירותים שמציעה הדולה איתה את רוצה לצאת לדרך, ושהם אכן מתאימים לציפיות שלך ממנה.

 

  1. המלצות.

יכול להיות שנראה לך כי בחרת בדולה הטובה ביותר, ושקיבלת חוות דעת נהדרת עליה ממכר/ה, חבר/ה או בני משפחה. השאלה היא – האם היא מתאימה לך באופן אישי? והאם כולם מרוצים? בקשי המלצות וחוות דעת נוספות לזו שקיבלת, כדי לוודא שיש פה התאמה ושהיא אכן מה שאת חושבת שהיא.

 

 

כמה זה עולה?

שירותיה של דולה עולים בדרך כלל בין 1000 ₪ ועד 4000 ₪, תלוי ניסיון, ותק, סוג השירותים והחבילה הכוללת שאת מקבלת. על פי משרד הבריאות, תקרת ההחזר עבור שירות זה היא עד 1500 ₪ לכל הריון. חשוב שבדקי את סל ההריון של הקופה בה את חברה וגם את הביטוח הפרטי שלך, במידה ויש.

 

בהצלחה!

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: