ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

התקן תוך רחמי- איזה, למי מתאים ועוד הרבה מידע

התקן תוך רחמי

התקן תוך רחמי (IUD) הוא אחד מאמצעי המניעה השכיחים ביותר הקיימים כיום. יתרונותיו הרבים כוללים: נוחות, יעילות, קלות שימוש, עלות סבירה ושביעות רצון המשתמשות, זאת בנוסף ליכולת להוציאו כאשר את מעוניינת להיכנס להריון, והתאמתו לשימוש לזמן ממושך (5-10 שנים).

חשוב לזכור כי התקן תוך רחמי, אינו מגן מפני זיהומים המועברים במגע מיני, ולכן ייתכן שמקרים מסוימים, יהיה עליך להשתמש גם בקונדומים.

 

סוגי ההתקנים תוך רחמיים, ואיך זה עובד?

ישנם שני סוגי התקנים עיקריים: התקן נחושת והתקן הורמונלי.

 

התקן נחושת

המבנה של התקן תוך רחמי מסוג זה דומה למבנה הרחם. צורתו T והוא עשוי פלסטיק וסליל נחושת. זהו למעשה מכשיר פלסטיק קטן המוכנס לרחם, ומשחרר נחושת שמונעת כניסה להריון. למעשה, הנחושת משנה את מבנה רירית צוואר הרחם, דבר מקשה על הזרע לשרוד ולהגיע לביצית. פעולה זו יכולה גם למנוע את השתרשות הביצית בדופן הרחם.

 

התקן הורמונלי

התקן זה עשוי גם הוא מפלסטיק. את הנחושת מחליף הורמון פרוגסטרון, המופרש לרחם מדי יום כל עוד ההתקן נמצא בגופך. הפרשות אלו יוצרות מעין ריר היוצר 'חומה' שמונעת את כניסת הזרע לרחם. חומרים אלו גם פוגעים בפוריות הזרע ומונעים את השתרשות הביצית בדופן הרחם.

כאמור, שני ההתקנים, הנחושת או ההורמונלי, אינם מספקים הגנה מפני זיהומים המועברים במגע מיני. הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון למחלות מין היא להשתמש באמצעי הגנה כדוגמת קונדומים, בכל פעם שאת פעילה מינית עם בני זוג חדשים או שאינך מכירה את ההיסטוריה שלהם.

 

למי זה מתאים?

רוב הנשים שיש להן רחם, יכולות להשתמש בהתקן תוך רחמי.

במקרים הבאים יישקל העניין שוב, עד לכדי איסור לשימוש בהתקן:

  • במידה ואת סובלת מבעיות ברחם או בצוואר הרחם.
  • במקרים של דימום בלתי מוסבר בין מחזור אחד לשני או לאחר קיום יחסי מין.
  • אם התפתח זיהום באגן.
  • במידה ואת בהריון.
  • אם בעבר סבלת מהריון מחוץ לרחם.
  • אם יש לך מסתם לב מלאכותי.

ברוב המקרים, ניתן יהיה להתקין את ההתקן כ-4 שבועות לאחר הלידה, גם אם את מניקה.  

 

התקנת ההתקן התוך רחמי

את ההתקן ניתן להכניס בכל רגע במהלך המחזור החודשי, כל עוד אינך בהריון. בשלב הראשון, רופא/ת הנשים יבדקו את הנרתיק שלך, כדי להעריך את מיקום וגודל הרחם, דבר שאמור להימשך כמה דקות בלבד. בשלב הבא, יוחדר ההתקן התוך רחמי לנרתיק, בדומה לבדיקת פאפ.

בדומה לבדיקה גניקולוגית שגרתית, ייתכן והתקנת ההתקן תגרום לך מעט אי נוחות ויש הטוענות שזה גם קצת כואב. אם את חוששת, חשוב שתתייעצי עם הרופא/ה שלך, כיצד אפשר לעזור לך להפיג מעט את המתח ולהקל עליך בתהליך עצמו, החל ממשככי כאבים ועד טשטוש.

לאחר הכנסת ההתקן, ייתכן שתחושי בהתכווצויות, כאבים או מעט דימום. לאחר כמה שבועות, מומלץ להיבדק שוב על ידי הרופא/ה שלך, במטרה לוודא שהכל תקין או אם מופיעות בעיות או ממשיכים הכאבים והדימום.

 

ישנם מקרים, אם כי לא שכיחים, בהם תופעות הלוואי יהיו משמעותיות יותר ויכללו:

  • דימום כבד יותר במהלך המחזור החודשי, כמו גם כאבים רבים.
  • הריון חוץ רחמי.
  • זיהום באגן.

 

האם התקן תוך רחמי יכול להיות מסוכן?

ברוב המקרים, במיוחד אם את במעקב של רופא/ת הנשים שלך, התקן תוך רחמי אמור להיות יעיל ובטוח. יחד עם זאת, ישנם סימנים שעלולים להעיד על זיהום ודורשים התייחסות מיידית:

  • כאב או רגישות בבטן התחתונה.
  • חום גבוה.
  • הפרשות חריגות או בעלי ריח לא נעים.
  • פגיעה ברחם, במיוחד כאשר ההתקן מותקן על ידי רופא/ה לא מנוסה.

 

מהי ההגנה שמספק ההתקן התוך רחמי?

על פי נתוני משרד הבריאות ומבחינה סטטיסטית, התקן תוך רחמי יכול למנוע הריון ב – %98%-95 מהמקרים. להשגת יעילות מרבית, מומלץ להחליפו מדי 3-5 שנים.

במהלך השימוש, חשוב גם לוודא שההתקן עדיין קיים ומונח בצורה טובה ויעילה. איך עושים זאת? באמצעות 2 חוטים דקים, התלויים מהרחם לחלקו העליון של הנרתיק. חשוב לבקש מרופא/ת הנשים שלך, שילמדו אותך כיצד להרגיש חוטים אלו, במטרה לוודא שההתקן נמצא במקומו. זה מאוד לא סביר שהוא ייצא ויחד עם זאת, במידה והוא אכן זז ואינך מרגישה את החוטים, הוא לא ימלא את תפקידו כאמצעי מניעה.

 

איך מוציאים את ההתקן התוך רחמי?

רופא/ת הנשים שלך יכול/ה להוציא את ההתקן בכל עת. ברגע שהוא כבר לא בגופך, את יכולה להיכנס להריון.

 

כמה זה עולה?

התקן תוך רחמי כאמצעי למניעת הריון ניתן בהשתתפות עצמית של עד 100%, כך על פי המלצות משרד הבריאות. הכנסת ההתקן תתבצע בעלות נוספת, במסגרת הרחבת סל קופה או באופן פרטי.

כדי להתאים לך את ההתקן שישרת אותך בצורה הטובה ביותר, ובמטרה לבצע מעקב מקצועי ויעיל, את מוזמנת ליצור איתנו קשר בטלפון 073-7605550.

כתובת המרפאה: הברזל 15, בניין mdc, תל אביב יפו.

 

על התקן המירנה, קראו

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: