ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

דימום לא סדיר בצוואר הרחם – למה זה קורה? מהו דימום בין ווסתי? ואיך מטפלים?

דימום לא סדיר בצוואר הרחם

דימום חריג מהנרתיק או שאינו סדיר ומופיע בנוסף למחזור החודשי שלך, עלול להעיד על זיהום או על בעיות חמורות בצוואר הרחם או בנרתיק. המצב יכול לקרות כתוצאה ממגוון גורמים, החל מתרופות, שינויים הורמונליים, אורח חיים, השמנת יתר, ועד למצבים מורכבים יותר כדוגמת מחלות כרוניות ואף סרטן צוואר הרחם.

במידה ויש חשש או חשד לדימומים חריגים, מאסיביים, שמגיעים בין מחזור חודשי אחד לשני או כל דבר שמטריד את מנוחתך, מומלץ להיבדק בהקדם. לפניך מידע חשוב שיעזור לך להכיר טוב יותר את התופעה, הגורמים לה, אופן הטיפול ומדוע כל כך חשוב לפנות לרופא/ת הנשים שלך, כי אם יש ספק אין ספק.

 

מהו דימום לא תקין? ואיך אפשר לזהות אותו?

את מכירה את עצמך ואת גופך כמו את כף ידך, וכך גם את המחזור החודשי שלך, בין אם הוא סדיר או לא. לכן, בדרך כלל תהיי ערה לכל שינוי ואפילו הקטן ביותר, והכוונה לדימום כבד יותר, מחזור ארוך מהרגיל או בהיעדר מחזור כשהסיבה אינה הריון. 

למעשה, דימום וגינלי לא סדיר הוא דימום שאינו חלק מהמחזור החודשי שלך, במיוחד אם מדובר מבעיות דימום מתמשכות שמקורן עלול להיות בצוואר הרחם.

 

הגורמים לדימום לא תקין מהנרתיק או הרחם

אחד הגורמים השכיחים לדימום והפרשות הוא דלקת צוואר הרחם או נגעים סרטניים וטרום סרטניים.  

ישנם מגוון גורמים לנוספים לדימום שאינו תקין הכוללים:

  • זיהום בנרתיק או ברחם.
  • בעיות בביוץ. גורם שכיח נוסף שאחראי לדימום חריג.
  • בעיות ברירית הרחם. תפקוד לא תקין עלול להוביל גם כן לדימום בין ווסתי.
  • שינויים הורמונליים, כדוגמת תחילת גיל המעבר או תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
  • גורם חיצוני. תרופות הורמונליות, אמצעי מניעה והתקן תוך רחמי יכולים להשפיע על מועד ואופן הדימום.
  • טראומה שנגרמה לנרתיק.
  • פוליפים. גידולים או גושי תאים קטנים, הנוצרים כאשר תאים מסוימים ברירית הרחם גדלים.
  • שרירנים. גידולים שפירים ברחם.
  • אדנומיוזיס. מחלה גניקולוגית הנגרמת כתוצאה מצמיחה של רקמה דמוית רירית הרחם, באזורים בהם לא הייתה אמורה להופיע כדוגמת השחלות, המעיים או אזור האגן.

 

אבחון מקור הדימום

האבחון כולל שילוב של כמה אלמנטים, במטרה לזהות את מקור הדימום – האם הוא מגיע מהרחם, צוואר הרחם או מהנרתיק? מהמעיים או משלפוחית השתן?

מתחילים עם בדיקת הסימפטומים וההיסטוריה הרפואית שלך. לאחר מכן תתבצע בדיקה גופנית הכוללת בדיקת אגן, צוואר הרחם והנרתיק, בדיקת אולטרסאונד, ביופסיה של רירית הרחם ובדיקות אחרות, שעשויות לעזור לנו לאבחן את המצב. לבסוף, אנו דנים באפשרויות הטיפול.

 

דרכי טיפול בדימום לא תקין/בין ווסתי

כאשר את סובלת מדימום מהנרתיק, ברוב המקרים, אם לא תבצעי בדיקה אצל רופא/ת נשים מקצועי/ת לא תוכלי לדעת את מקור הבעיה, וכך גם את אופן הטיפול. בראש ובראשונה חשוב שלא תזניחי כדי שהמצב לא יתדרדר ואף יהיה בלתי הפיך.

איבוד דם רב עלול לגרום לך לפתח אנמיה, מצב שיכול לגרום לסחרחורת, עייפות וקוצר נשימה. במקרים מסוימים, דימום חריג שאינו מטופל כתוצאה מתפקוד לקוי של הביוץ, עלול להוביל להתפתחות נגעים טרום סרטניים ואף לסרטן צוואר הרחם.

ברוב המקרים, ניתן יהיה לטפל באמצעות תרופות, עם דגש על אנטיביוטיקה, אם את סובלת מזיהום. במידה וטיפול זה לא מספק פתרון או שאינו מתאים למקור הדימום, כמו במקרים של פוליפים, ייתכן ותצטרכי לעבור ניתוח זעיר פולשני להסרת הרקמות הלא תקינות. במקרים חמורים במיוחד, ובדרך כלל רק כשמדובר בנשים לאחר גיל הפוריות, הרופא/ה עשוי/ה להמליץ ​​על כריתת רחם – טיפול שמשמש כאמור כמוצא אחרון ובמקרים נדירים בלבד.

 

במידה ואת סובלת מדימום בין וסתי, האופייני אצל 15%-10% מהנשים, חשוב שתפני לבירור רפואי כדי לבדוק את מקור הבעיה, ולטפל בהתאם, במיוחד כשהדימום מלווה בעייפות ותשישות, ריח לא נעים, הפרשות שונות מהנרתיק, גירוי נרתיקי וחום גבוה.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: