ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

טיפולי פוריות – 5 דרכים שיעזרו לך לעבור את התקופה המאתגרת

טיפולי פוריות

"אני מרגישה שמתייחסים אלי כמו חפץ. מכונה שאמורה להביא ילדים… מכונה פגומה. ובכל פעם שהתשובה שלילית, אני מתפרקת ולא מסוגלת להמשיך…", כך אמרה לי בדמעות מטופלת שעוברת כבר כמה מחזורים של טיפולי הפריה (IVF). במהלך השנים נתקלתי לא מעט בתגובות דומות. בכתבה הבאה נעסוק בפן הרגשי שמבחינתי ומבחינת כל  צוות המרפאה, הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך.

 

פוריות במאה ה-21

עקרות נתפסת כבעיה עולמית, המשפיעה על כ 15% -10% מהזוגות בגיל הפוריות (כך על פי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת 'הרווארד'). עוד עולה כי בשנים האחרונות מספר הזוגות הפונים לטיפול באי פוריות גדל באופן דרמטי, עקב גורמים כדוגמת דחיית גיל הכניסה להריון, שילוב טכניקות חדשניות לטיפול באי פוריות והגברת המודעות לשירותים הקיימים. בנוסף לתהליך עצמו, בדקו החוקרים גם את ההשפעה הפסיכולוגית של אי פוריות ושל חשיפה ממושכת לטיפולים פולשניים, על מצב הרוח ורווחת האישה.

 

כיצד משפיעים טיפולי הפוריות על הפן הרגשי ?

לטעמי, למרות שתופעות הלוואי הפיזיות של טיפולי פוריות כדוגמת IVF והקפאת ביציות מתועדות היטב, ההשפעה שיכולה להיות על הבריאות הנפשית והרגשית, לא מקבלת מענה מספיק.

ממחקרים שנעשו בעולם עולה שרוב הנשים והגברים שעוברים טיפולי פוריות, מדווחים על תחושה של דיכאון. רבים מאוד גם חשים תסכול, חוסר אונים, עצב, פחד ודאגה, עד כדי מחשבות אובדניות אצל חלק מהנשאלים. רבים מהגברים, הנשים והזוגות שעוברים טיפולים, מודים שהם חשים בבידוד חברתי, בעיות בזוגיות ובתפקוד המיני וסובלים מהערכה עצמית נמוכה.

 

מהן הדרכים שיכולות לעזור לעבור את התקופה ברוגע יחסי?

יש לא מעט דרכים שיכולות לעזור לך לעבור בצורה טובה יותר את התקופה המאתגרת. זה לא אומר שלא תדאגי, תתאכזבי אם תתקבל תשובה שלילית או שתחווי מצבי רוח משתנים. אחרי הכל מדובר בהליך לא פשוט ובהורמונים שמשתוללים בגופך. לפניך 5 דרכים שיכולות לעזור לך לעבור את התקופה בשלום יחסי עם עצמך ועם הסביבה:

 

  1. הצטרפי למעגלי תמיכה.

הרחיבי את מעגלי התמיכה, בכל דרך שנראית לך נוחה ומתאימה לך באופן אישי, במיוחד כשמדובר בנשים נוספות שעוברות גם הן טיפולי פוריות. ישנם מרכזים רבים שמספקים תמיכה, כמו גם פורומים ורשתות חברתיות. גם אם תהיי משתתפת פסיבית ולא תשתתפי בכל הדיונים, תביני שאת לא לבד, תקבלי מידע חשוב ותרגישי חלק מקהילה.

 

  1. קבלי את קשת הרגשות שלך.

כשאת עוברת טיפולי פוריות, בין אם מדובר בהזרעה, קבלת הורמונים או טיפולי IVF, מתח, לחץ ודאגה, הם חלק בלתי נפרד מהתהליך. ברגע שתביני ותקבלי את עצמך עם הטוב ועם הרע, כך תוכלי לחיות טוב יותר במסגרת המלחיצה הזו.

 

  1. תשחררי.

ההבנה שאין לך שליטה על המתרחש, יכולה לעזור לך להירגע ולנוח. אם את נחשפת לכל מיני אמרות כמו: 'לחץ לא יעזור לך להיכנס להריון', 'עדיף שתירגעי כדי שהטיפול יצליח' ועוד, המשיכי הלאה. הקפידי לבצע פעילויות שגורמות לך להרגיש טוב, החל ממנוחה ועד תחביבים ומפגש עם אנשים שיחבקו אותך באמת.

 

  1. צרי ארגז כלים להתמודדות עם המצב.

מה יכול לעזור לך להתמודד עם המצב? עיסוי? שיחה טובה עם חברה? ייעוץ פסיכולוגי? שימוש בטכניקות הרפיה? הליכה לאורך שפת הים? כל אחת מכירה את עצמה ואת מה שעושה לה טוב. כל עוד את נמצאת במעקב רפואי ומקבלת אישור לכל פעילות שאת אוהבת, תיהני ממנה ככל שניתן.

 

  1. דברי עם רופא/ת הנשים שלך.

אולי תתפלאי, אבל אנחנו כאן לרשותך גם כאוזן קשבת ובמטרה לתת מענה רגשי. אני כרגע מדבר רק על עצמי ועל צוות המרפאה, המתייחסים לטיפולי פוריות כאל מכלול הכולל גוף ונפש. חלק בלתי נפרד מהטיפול שאנו מציעים כולל מענה גם לנפש שלך ולמה שאת עוברת, דבר חשוב להצלחת הטיפול עצמו וכדי שתמשיכי ליהנות מאורח חיים נורמלי, גם בתקופה זו וגם לאחר הלידה.

 

אנחנו כאן בשבילך, בכל המובנים.. תמיד.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: