אם את מנסה להיכנס להריון כבר מספר חודשים עד שנה, ייתכן שאת סובלת מבעיות פוריות וזקוקה לעזרה. הודות לטכנולוגיה, יש כיום לא מעט דרכים שיכולות לסייע בהתמודדות עם בעיות פוריות שונות, תלוי מצבך הבריאותי, המקור לאי הפריון, ונתונים נוספים שאנו אוספים כדי לאבחן את מצבך ואת מצב השותף שלך לדרך. במקרים מסוימים רק אחד מבני הזוג זקוק לטיפול, ולפעמים שניכם יחד.
כך או כך, מדובר בתהליך מורכב ומאתגר, פיזית ונפשית, בין אם ההצלחה מגיעה מיד או לאחר תקופה ממושכת.
מהם טיפולי פוריות?
מדובר על תהליך שכולל ניטלת תרופות, הורמונים, בדיקות והליך פולשני, שמטרתו לסייע בביוץ, בהשתרשות הביצית המופרית ובהתפתחות העובר.
שני הטיפולים הנפוצים ביותר הם: הזרעה תוך רחמית (IUI), והפריה חוץ גופית (IVF).
במסגרת הזרעה תוך רחמית, נלקח זרע בריא (במידה ויש בעיה ניתן לבצע השבחה), שבמהלך הביוץ מוחדר ישירות לרחם שלך. מדובר בהליך יחסית פשוט המתבצע במרפאה או במרכז הרפואי, וברוב המקרים אינו כולל הרדמה.
בטיפולי הפריה חוץ גופית, נאספת הביצית מהשחלות בתהליך כירורגי הכולל לרוב הרדמה מלאה, לאחר שאנו מעודדים ייצור כמות גדולה יותר של זקיקים באמצעות שימוש בתרופות והורמונים. לפני הוצאת הביציות, תתבקשי במשך מספר ימים לבצע בדיקות אולטרסאונד ודם. זאת במטרה לוודא את איסוף אותן ביציות כשהן מוכנות ובשלות. בשלב הבא, מופרות הביציות במעבדה באמצעות הזרע. במידה ומתפתחים עוברים, הם מוחדרים לרחם (לכל היותר שניים בכל מחזור, ולעיתים אף שלושה), תוך קבלת תמיכה תרופתית לשמירה על ההריון.
מכיוון שתהליך של הפריה חוץ גופית כולל מספר שלבים, הוא בדרך כלל אורך כחודש. אם בסופו התפתח עובר שהשתרש בדופן הרחם והתחיל הריון, תקבלי כאמור תמיכה תרופתית בתחילת הדרך. במידה ולא, יש לחכות מספר שבועות לפני שמתחילים מחזור נוסף של טיפול.
טיפולים נוספים שאמורים לתת מענה לבעיות מאתגרות יותר כוללים: הקפאת ביציות, זרע או עוברים; תרומת ביצית או זרע; ותהליך פונדקאות במסגרתו אישה אחרת נושאת את העובר שלך ושל בן הזוג.
הצד הרגשי של טיפולי הפוריות
בשנים האחרונות התגבשה ההכרה כי טיפולי הפוריות עשויים להשפיע על בריאותך הנפשית ועל הזוגיות. ההורמונים שאת מקבלת, הקושי להתמודד עם חוסר הוודאות, ואלמנטים נוספים הכרוכים במסע הפיזי והנפשי המאתגר שאת עוברת כדוגמת לחץ וחרדה, יכולים לבוא לידי ביטוי בהתפתחות דיכאון, עצבים, התבודדות, קנאה וצער, ולהשפיע על מערכת הזוגית האישית והאינטימית.
כדי לעבור את המסע המורכב הזה בצורה מיטבית, ככל האפשר, חשוב שתאפשרי לעצמך לקבל את כל התמיכה, גם הנפשית, למצוא מקום לפרוק, לנהל שיח, וגם לנוח ככל האפשר, מבלי לוותר על הפעילויות והאנשים שאת אוהבת.