ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

אלו ויטמינים ותוספי תזונה מומלץ ליטול בהריון? המדריך המלא

ויטמינים ותוספי תזונה שמומלץ ליטול בהריון

במהלך ההריון, האם מתפקדת כמקור ההזנה הבלעדי של העובר ושל עצמה גם יחד. מומלץ מאוד ליטול ויטמינים ותוספי תזונה, על מנת לחזק את גוף האם ולוודא שלא יווצרו חוסרים בגופה. מהם התוספים המומלצים ומה תפקידם? מתי יש ליטול כל תוסף ובאלו מינונים? כל התשובות כאן.

זכרו, לפני כל תוסף אותו אתן לוקחות, יש להייועץ עם הרופא/ת נשים שלכן ♥

תוספים מומלצים

פרנטל- PRENATAL

פרנטל היא אחת המילים הראשונות שתשמעי מהרופא ברגע שתיידעי אותו על כוונתך להרות, או על כך שאת בהריון.

פרנטל הוא שם כולל למגוון תוספי מולטי ויטמין, המכילים את כל הוויטמינים והמינרלים הדרושים לנשים הרות (חומצה פולית, ברזל, יוד, סידן ועוד). תפקידם של תוספים אלו הוא להפחית סיבוכי הריון שונים, לידה מוקדמת ומומים אצל העובר. 

מומלץ להתחיל ליטול פרנטל 3 חודשים לפני הכניסה להריון ובמשך כל תקופת ההריון וההנקה, כאשר המינון המומלץ משתנה בהתאם לאורח החיים התזונתי של האישה ובהתאמה לסוג ההריון. 

חומצה פולית

משרד הבריאות ממליץ לנשים בגיל הפוריות ליטול חומצה פולית באופן יומיומי, עוד טרם הכניסה להריון. מדובר בגלולה קטנטנה שמפחיתה סיכון למומים בתעלה העצבית של העובר, העלולים להיווצר בשבועות המוקדמים של ההריון. אם את מתכננת להרות, חשוב מאוד שתתחילי ליטול את התוסף הזה כחודש לפני שמתחילים לנסות. 

ברזל

במהלך ההריון נפח הדם עולה, גוף העובר גדל ובהתאמה לכך גוף האם צורך יותר ברזל. על מנת להימנע מאנמיה, עייפות יתר ודופק מואץ, יש לספק לגוף תוסף ברזל החל משבוע 14 להריון, ועד כחודשיים לאחר לידה.

המינון המומלץ הוא 30 מ"ג ליום, כאשר בהריון מרובה עוברים או לנשים צמחוניות וטבעוניות המינון המומלץ הוא כפול.

במקרה של אנמיה בהריון, ואי צריכת ברזל קבועה, ייתכן ויהיה על האם לקבל ברזל ו B-12 באמצעות הזרקתם אל הוריד בסמוך למועד הלידה.

סידן

סידן חשוב להתפתחות העצמות והשלד אצל התינוק, וכן להגנה מפני דילול העצם אצל האם. ההמלצה היא ליטול סידן במהלך תקופת ההריון, ובעיקר במהלך הטרימסטר השלישי, במינון של 1000 מ"ג ליום.

ויטמין D

ויטמין D הוא בעל חשיבות גדולה להפחתת זיהומים, לתפקוד תקין של מערכת החיסון, לספיגה יעילה ל הסידן בעצמות, וכן יכול לסייע בהפחתת סיכון לסוכרת ורעלת הריון. נכון, אפשר לקבל ויטמין D פשוט משהיה בשמש, אולם רוב האנשים לא נמצאים בשמש בכמות מספקת ולכן מחסור בוויטמין D הוא שכיח. המינון לנטילת ויטמין D במהלך ההריון ייקבע על פי תוצאות בדיקת דם, ויש ליטול אותו בכל תקופת ההריון וההנקה.

יוד

ליוד יש תפקיד חשוב במניעת ליקויים בהתפתחות המוח של העובר. חוסר ביוד הוא הגורם העיקרי להתפתחות קוגניטיבית לקויה, שלל בעיות הקשורות לבלוטת התריס, עיכובי גדילה ובעיות עצביות.

משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון ומניקות ליטול יוד, משום שבישראל המים מותפלים וכן המלח לא מועשר ביוד (בניגוד למדינות רבות ומתקדמות בעולם). ההמלצה היא להתחיל לקחת יוד לפחות כחודש לפני ההריון, ועד לסוף תקופת ההנקה. המינון המומלץ: 10-250 מק"ג ביום. 

אומגה 3

אומגה 3 מכילה שתי חומצות שומן חשובות:  DHA ו- EPA.

DHA היא חומצה החשובה לצורך התפתחות המוח והראייה של העובר, וקשורה בהסדרת ביטוי גנים ותקשורת בין תאית. EPA משפיעה על תהליכים דלקתיים, קרישיות ולחץ דם, וחיונית לבניית הורמונים.

ידוע שדגים מכילים אומגה 3, אולם יש לצרוך לשם כך 2-3 מנות של דג בשבוע. אם אינך צורכת כמות זו,

מומלץ ליטול אומגה 3 החל מהשליש השני להריון. המינון המומלץ  נע לרוב בין 500 ל-1000 מ"ג ביום.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: