ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

שימוש בדבק ביולוגי בניתוח קיסרי

דבק ביולוגי

שיעורי הלידות הקיסריות עלו במהלך העשורים האחרונים, כך על פי נתוני NIH – המכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית. בסיומו של הניתוח הנפוץ מתבצעת סגירת החתך בעור שנועד להוצאת התינוק מהרחם, פעולה שנעשתה עד כה באמצעות תפרים וסיכות מתכת, המשפיעים על מידת הכאב וחוסר הנעימות לאחר הניתוח, כמו גם על אופן ריפוי הפצעים, המראה האסתטי והסיכוי לביצוע  ניתוח קיסרי נוסף.

טכנולוגיה חדשה יחסית שנותנת מענה לסגירת החתך היא דבק ביולוגי שמשיג לטענת ה-NIH תוצאות דומות לסיכות המתכת מבחינה קוסמטית, נתונים שנבחנו במהלך שנה ממועד סגירת החתך בניתוח קיסרי. כך גם לגבי האופן בו השיטה מתקבלת אצל הרופאים/ות והמטופלות.

 

ניתוח קיסרי – מה זה אומר?

ניתוח קיסרי (C-Section) בין אם מדובר בהליך מתוכנן או חירום, הוא הליך כירורגי במהלכו מוציאים את התינוק דרך הבטן והרחם של האם. הסיבות לצורך בהליך זה ולא בלידה וגינלית יכולות להיות: סכנה לבריאות האם או העובר; בעיות רפואיות אצל האם; גודל או מיקום התינוק; לידה שאינה מתקדמת כמו שצריך והריון מרובה עוברים. למרות שניתוח קיסרי נחשב לבטוח, כמו כל הליך פולשני הוא כרוך בסיכונים מסוימים, כולל קושי בלידות או הריונות עתידיים.

ההכנות לניתוח כוללות פתיחת וריד במטרה להחדיר עירוי של נוזלים או תרופות, ניקוי הבטן, והחדרת צנטר (קטטר) כדי לשמור על שלפוחית השתן ריקה. בשלב הבא תתבצע הרדמה מקומית, אפידורלית או מלאה ואחריה, ביצוע חתך בבטן והרחם להוצאת התינוק או התינוקת, בדיקתם וחיתוך חבל הטבור. במידה ותהיי ערה, תוכלי ליהנות מהנחת ילדך או ילדתך על החזה, כדי שתרגישו האחד את השני/ה.

בסיום ההליך ייתפר החתך שנעשה בחלל הרחם באמצעות תפרים מססים, והחתך החיצוני עם סיכות מיוחדות או באמצעות הטכנולוגיה החדישה: דבק ביולוגי.

 

מהו דבק ביולוגי?

זהו חומר פולימרי (Dermabon) , בעל יכולת ליצור קשרים חזקים בנוכחות מים, ולשמור על עמידות גם בתנאי לחות ורטיבות גבוהים. השימוש  בדבק הביולוגי אינו מבטל את הצורך לבצע תפרים תת עוריים מסיסים ורלוונטי רק לחתך החיצוני. יחד עם זאת, מדובר בשיטה בה אין צורך לחבוש את האזור וכך גם האפשרות להתקלח מיד לאחר הניתוח. היתרונות הנוספים כוללים איחוי טוב יותר ומראה אסתטי, נקי ויפה של החתך ואזור הבטן, כמו גם התמודדות טובה יותר עם זיהום פוטנציאלי, בזכות היותו של החומר אנטי בקטריאלי.

 

כמה זמן זה מחזיק מעמד?

בדרך כלל הדבק הביולוגי מחזיק מעמד ונופל מעצמו לאחר 7-10 יום, במידה והאזור מטופל כראוי, וזה כולל הימנעות משטיפת הדבק עצמו או השריית החתך במים וייבוש קל עם מגבת יבשה לאחר הרחצה. ישנם מקרים בהם הדבק מתקלף אט אט וזה בסדר. בכל מקרה, במידה ואת חווה שינויים באזור החתך, חשוב שתקבלי ייעוץ המרופא/ת הנשים שלך.

 

דבק ביולוגי לעומת סגירה עם סיכות מתכת

אז מה עדיף? מחקרים שבדקו את הנושא בקרב נשים הרות שעברו לידה קיסרית והשוו את התוצאות בסיום הניתוח, הראו שלא נמצאו הבדלים משמעותיים מצד הרופא/ה בכל הקשור להתפתחות זיהום, משך האשפוז של היולדת או התאוששותה. לכן אופן סגירת החתך תלוי בעמדת המנתח/ת ורצון המטופלת. יחד עם זאת, במקרים רבים נרשמה קלות השימוש, הושגו תוצאות אסתטיות יותר והיולדות אף הודו כי ההחלמה הייתה קלה ופחות טראומטית ולכן, אין ספק שהדבק הביולוגי הוא אופציה מצוינת לסגירת חתכים לאחר ניתוח קיסרי. מחקרים נוספים הראו גם כי  השימוש בדבק בהשוואה לסיכות המתכת לסגירת החתך, הוביל לשיעור סיבוכים נמוך יותר, בזכות יכולתו של החומר ליצור שכבה עמידה למים המגינה על הפצע מפני פלישת חיידקים.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: