ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

סוכרת בהריון – איך זה משפיע עליך ועל התינוק?

סכרת בזמן הריון ובריאות העובר

סוכרת הריונית היא מחלה המתפתחת במהלך ההריון, בה רמת סוכר בדם (גלוקוז) גבוהה. ברוב המקרים התופעה שיכולה להתרחש בכל שלב בהריון, אך אופיינית יותר לשליש השני או לטרימסטר השלישי, נעלמת לאחר הלידה. סוכרת הריון עלולה לגרום לבעיות עבורך ועבור תינוקך במהלך ההריון ואחריו, ולכן חשוב לזהות חשד או נוכחות של המחלה וכך להפחית את הסיכונים ולטפל בהקדם וטוב.

למה זה קורה?

סוכרת הריון מתפתחת כאשר הגוף שלך לא יכול לייצר מספיק אינסולין – הורמון העוזר לשלוט ברמות הסוכר בדם – כדי לענות על הצרכים המשתנים והנוספים בהריון. כל אישה יכולה לפתח סוכרת הריונית במהלך ההיריון, אבל נמצאת בסיכון מוגבר למחלה במקרים של היסטוריה משפחתית, השמנת יתר, אם התפתחה סוכרת הריונית באחד ההריונות הקודמים, או אם ילדה תינוק או תינוקת גדולים ששקלו מעל ל-4.5 ק"ג.

 

תסמינים של סוכרת הריונית

לרוב, סוכרת הריונית אינה גורמת לתסמינים כלשהם, ובדרך כלל מאותרת כאשר מתגלות רמות גבוהות של סוכר בדם, במסגרת בדיקות העמסת סוכר 50 גרם או 100 גרם. ישנן נשים שעלולות לפתח תסמינים אם רמות הסוכר בדם שלהן עולות מדי (היפרגליקמיה), כגון: צמא מוגבר; יובש בפה; תכיפות במתן שתן ועייפות מוגברת.

 

האם זה מסוכן?

רוב הנשים הסובלות מסוכרת הריונית זוכות למהלך הריון תקין ולתינוקות בריאים ויחד עם זאת, במקרים מסוימים הדבר יכול להשפיע על בריאות האם או העובר, עם דגש על התפתחות של רעלת הריון (מחלה הגורמת ללחץ דם גבוה שמשפיע לרעה על ההריון), צירים מוקדמים ולידה מוקדמת (לפני שבוע 37 להריון), ריבוי מי שפיר; לקשיים במהלך הלידה וחשש להתפתחות ניתוח קיסרי; הופעת צהבת אצל התינוק/ת לאחר הלידה; והתפתחות סכרת מסוג 2 בעתיד.

 

האם ניתן למנוע סוכרת הריונית?

בעקרון לא ויחד עם זאת, ככל שתסגלי לעצמך הרגלים בריאים יותר לפני ההריון, כך יקטן הסיכוי שתפתחי סוכרת הריונית כיום, בהריונות עתידיים נוספים וגם סוכרת מסוג 2 . ראשית, הקפידי על תזונה נכונה הכוללת צריכת מזונות בריאים עם דגש על ירקות ופירות, ומאכלים עשירים בסיבים תזונתיים ודלים בשומן וקלוריות. בנוסף, הקפידי על קיום פעילות גופנית לפני ובמהלך ההריון, גם כשמדובר בהליכה או עלייה במדרגות, כל צעד משפיע! (רק באישור רופא/ה כמובן). שמרי על משקל תקין, במיוחד בתחילת ההריון ובמהלכו, אל תאכלי בשביל שניים או יותר, ואל תעלי יותר ק"ג מהמומלץ בכל שלב.

במידה ואת סובלת מבחילות והקאות רבות במהלך ההריון שיכולות לגרום לרמת הגלוקוז שלך לרדת, חשוב שתדעי שאם את צורכת אינסולין, יש להיערך להתמודדות עם רמות נמוכות של סוכר בדם, ולהתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: