ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

דיכאון לאחר לידה- את לא לבד

כ-1 מכל 10 נשים ככל הנראה תחווה דיכאון לאחר לידה רים גם עולה כי כ- 50% מהסובלות מהדיכאון אינן מאובחנות. לעומת זאת, מבין המאובחנות והמטופלות, כ-80% יצליחו להחלים באופן מלא. נתון מעניין נוסף הוא כי כ-10% מהאבות הטריים חווים גם הם תסמינים של דיכאון במהלך התקופה שלאחר הלידה, וכי כ-50% מהגברים עם בנות זוג שאובחנו עם דיכאון לאחר לידה, יפתחו גם הם את התופעה.

למרות הנתונים שעלולים להיות מעט מאיימים, חשוב להבין שזיהוי וטיפול נכון יכולים לאפשר לכל אישה או גבר להחלים. זאת כל עוד תצליחו לעבור את מחסום הבושה, ותזכו למענה הולם ומותאם של איש או אשת מקצוע, וגם למעטפת תומכת של משפחה וחברים.

 

מהו דיכאון לאחר לידה?

לידת תינוק.ת היא חוויה משנת חיים, שמשפיעה על כל היבטי החיים. מדובר על מצב מאוד מרגש, שגם כרוך בעייפות וחששות, במיוחד כשמדובר בילד ראשון או בהריון מרובה עוברים. כאשר התחושות שמרגישים האם או האב כוללות עצב קיצוני, בדידות, שינויים מהותיים במצב הרוח והתקפי בכי תכופים, ייתכן שמדובר בדיכאון לאחר לידה. למצב זה יכולים לתרום, במיוחד אצל האישה, שינויים ברמת ההורמונים בגוף, כמו גם השלכות רגשיות, חברתיות, מקצועיות וכלכליות.

 

הסימפטומים המעידים על דיכאון לאחר לידה

תסמיני דיכאון לאחר לידה עשויים לכלול:

  • שינויים משמעותיים במצב הרוח.
  • בכי רב.
  • חוסר תיאבון או אכילה מוגברת.
  • נדודי שינה ו/או קושי להירדם.
  • עייפות גדולה.
  • חוסר אנרגיה.
  • עצבנות וחוסר שקט.
  • חוסר יכולת ליהנות מדברים מהם נהנית בעבר.
  • התבודדות.
  • קושי ליצור מערכת יחסים עם התינוק.ת.
  • הטלת ספק לגבי האמהות שלך.
  • רגשות אשם.
  • התקפי חרדה.
  • מחשבות על פגיעה בתינוק.ת או בעצמך.

במקרים נדירים עלולה להתפתח עם פסיכוזה לאחר לידה, המאופיינת גם בהרגשת בלבול, מחשבות אובססיביות, הזיות, פרנואידיות ואף ניסיון לפגוע בתינוק.ת או בעצמך. מצב זה עלול להוביל למחשבות אובדניות או התנהגויות מסכנות חיים, ולכן דורש טיפול מיידי.

שימי לב, יש להבחין בין דיכאון לאחר לידה לבין בייבי בלוז (Baby blues) המאופיין ברגשות עצב ותחושות שונות שעלולות ללוות את הימים הראשונים לאחר הלידה. מחקרים מראים כי 4-5 מתוך ההורים הטריים סובלים מכך, תופעה חוצת מגזרים, תרבויות ומדינות. לעומת דיכאון לאחר לידה, בייבי בלוז היא תופעה הנמשכת בדרך כלל עד שבועיים לכל היותר, ובדרך חולפת מעצמה.

 

כיצד מאבחנים את התופעה?

תפקידם של רופא.ת הנשים הוא הרבה מעבר לליווי פיזי, אלא גם רגשי. לכן כולל המעקב לפני, במהלך ולאחר הלידה, גם שיח המתייחס לתחושות ורגשות, ונבחנת הבריאות הנפשית. זוהי אחת הדרכים החשובות ביותר לאבחן בייבי בלוז או דיכאון לאחר לידה. באותו אופן, אם את עצמך חשה באחד או יותר מהתסמינים שתיארנו מעלה, או שמישהו קרוב אליך חווה אותם, חשוב שתשתפי אנשי מקצוע, בן משפחה או כל מי שיוכל לעזור לך לטפל בנושא.

ההערכה שאנו מבצעים כוללת גם מענה לשאלות מאוד מסוימות, ולעיתים גם בדיקות נוספות של התסמינים, כדי לשלול סיבות אחרות למצב המורכב.

 

אופן הטיפול בדיכאון לאחר לידה

כשמדובר בבייבי בלוז ועד שהתופעה תחלוף, מומלץ לנוח, לקבל עזרה מבני משפחה וחברים, ולשוחח עם הורים אחרים שחוו תסמינים דומים. במידה הצורך, ואם ישנם בעיות ואתגרים ספציפיים, מומלץ גם להיוועץ עם איש.ת מקצוע כדוגמת יועצת הנקה, פסיכולוגית וכדומה.

במידה וישנו חשש או שאובחנת כסובלת דיכאון לאחר לידה, חשוב שתכירי כמה שיטות טיפול שיכולות בהחלט לסייע. בראש ובראשונה חשוב לקבל מענה פסיכולוגי או פסיכיאטרי, ולזכות בטיפול נפשי ובמידת הצורך גם תרופתי. גם אם את מניקה, חשוב שתדעי שישנן לא מעט תרופות שאת יכולה לשלב, זאת רק בעצת רופא.ת הנשים או המשפחה.

במידה והדיכאון מאובחן כפסיכוזה לאחר לידה, יש צורך לטפל באופן מיידי ובבית החולים. הטיפול במקרה הזה עשוי לכלול שילוב של כמה סוגי תרופות, ואף אשפוז ממושך.

 

לסיכום. דיכאון לאחר לידה הוא תופעה שיכולה לקרות לכל אחת ואחד. עם טיפול מתאים, בדרך כלל התסמינים משתפרים וניתן להחלים באופן מלא. במקרים מסוימים דיכאון לאחר לידה נמשך מעבר למספר חודשים, ויכול להפוך לדיכאון כרוני. בנוסף, ואצל כל אחת, זמן הטיפול וההחלמה משתנים, בהתאם לחומרת המצב, אופייך, מצבך הבריאותי והנפשי, ועוד.

והכי חשוב, אם יש לך דיכאון לאחר לידה דעי שאת לא לבד, שזו לא אשמתך, ושניתן לקבל מעטפת של תמיכה ועזרה.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: