ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

הטרימסטר הראשון של ההריון – למה לצפות?

הטרימסטר הראשון של ההריון - למה לצפות?

ייתכן שתרגישי סימנים להריון עוד לפני קבלת התשובה החיובית. זה מתחיל עם איחור במחזור (וגם לא תמיד) וממשיך עם בחילות בוקר, עייפות גדולה ועוד. כל אחת ותופעות הלוואי שלה. במידה וזה ההריון הראשון שלך, את בטח תוהה מה מחכה לך בחודשים הבאים. אם כבר חווית הריון אחד או יותר, חשוב שתדעי כי למרות הדמיון בין כל ההריונות, ייתכן ויופיעו תופעות לוואי שונות בכל אחד.

נתחיל מההתחלה, כדי שתביני מה את אמורה לעבור בטרימסטר הראשון להריון. כפי שהבהרתי קודם לכן, כל אישה והריון לגופם. אני אציג בפניך למה את אמורה לצפות. ייתכן שתחווי את כל האמור, וואלי לא. בכל מקרה, חשוב שתדאגי לך ולעובר (או יותר) שצומח בתוכך.

 

השליש הראשון להריון – צפי לשינויים קטנים כגדולים

הטרימסטר הראשון כולל את שבועות הריון 1-13. למרות שהסימן הראשון להריון יכול להיות אחור במחזור, תתפלאי לדעת שיש הריונות שמתחילים עם דימום קל. לפעמים, עוד לפני האיחור במחזור, תרגישי בתסמינים אחרים.

לפניך כמה סימנים שיכולים להופיע – עדות לכך שההריון הגיע, ואיך תוכלי להתמודד עם כל אחד

 

  • בחילות והקאות

בתחילת הדרך יכול להיות שתסבלי מבחילות ואפילו הקאות, במיוחד בשעות הבוקר (וגם יכול להיות שהדבר קורה כתוצאה מעלייה ברמות ההורמונים שבגופך).

 

מה יכול לעזור?

כדי להרגיש טוב יותר גם כשהן מגיעות, הבחילות, הקפידי לאכול מעט מדי שעתיים. נסי להימנע ממאכלים או ריחות לא נעימים, שיכולים להגביר את הבחילה או את הצורך להקיא.

 

  • סלידה ממזונות וריחות מסוימים

אם דיברנו על ריחות והשפעתם, חשוב שתדעי כי ההריון יכול להביא איתו סלידה ממזונות וריחות מסוימים, כמו גם אהדה לשילובים של מזונות שונים, עליהם לא היית חושבת בעבר. השינויים ההורמונליים בגופך יכולים לשנות את חוש הטעם שלך ואת העדפות המזון.

 

  • עייפות וחולשה

רבות מדווחות כי אחד הסימנים הראשונים להריון הוא עייפות בלתי נגמרת ולפעמים גם חולשה. זה נובע מעלייה ברמות הורמון הפרוגסטרון, ויכול ללוות אותך במהלך כל ההריוןף במיוחד בטרימסטרים הראשון והאחרון.

 

מה יכול לעזור?

הרשי לעצמך לנוח וגם, הקפידי על תזונה בריאה ופעילות גופנית באישור רופא/ה בלבד.

 

  • השתנה מרובה ודליפת שתן

אם את מוצאת את עצמך רצה לשירותים באופן תדיר, חשוב שתזכרי כי מדובר באחד הסימנים השכיחים ביותר. זה קורה כתוצאה מעלייה בכמות הדם בגוף במהלך ההריון, הגורמת לכליות שלך לעבד נוזלים נוספים המגיעים לשלפוחית ​​השתן. התינוק/ת הגדל/ה והבטן הצומחת יכולים ללחוץ על שלפוחית השתן, מצב שיכול גם הוא לגרום להשתנה תכופה.

 

מה יכול לעזור?

לפני שאת יוצאת מהבית וגם לפני השינה, חשוב שתמעיטי בשתיית מים. מומלץ גם לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן, באישור הרופא/ה שלך בלבד.

 

  • עצירות

רמות גבוהות של הורמון הפרוגסטרון יכולות להאט את תנועת המעיים, להשפיע על תפקוד מערכת העיכול ולגרום לעצירות. תוספי ברזל, אותם את מתבקשת לקחת במהלך ההריון, עלולים גם הם לגרום לעצירות.  

 

מה יכול לעזור?

כדי למנוע או להקל על עצירות, חשוב לשלב בתזונה היומית סיבים בתזונה ולשתות הרבה נוזלים. גם פעילות גופנית באישור רופא/ה בלבד, יכולה לעזור.

 

  • שינויים בשדיים

השינויים הורמונליים יכולים לגרום לשדיים שלך להיות נפוחים, רגישים או כואבים. לעיתים גם הפטמות יהפכו לכהות יותר. סביר להניח שחוסר הנוחות תחלוף לאחר מספר שבועות, כאשר הגוף שלך יסתגל לשינויים אלו

 

מה יכול לעזור?

שימוש בחזייה תומכת לחזה הגדל, הזנת העור בלחות למניעת גרד והנחת רפידות, במידה וישנה דליפה מהשד, דבר האופייני לשלבים המתקדמים יותר של ההריון.

 

  • צרבת

שוב הגענו לנושא ההורמונים בהריון, אשר משפיעים על המעבר בין הוושט לקיבה, כמו גם הבטן הגדלה שלוחצת על הפתח שמחבר בין שני האזורים. הדבר גורם לחומצות הקיבה לחזור אל הוושט ולגרום לצרבת.

 

מה יכול לעזור?

כדי למנוע צרבת, מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות, ולהימנע ממאכלים חריפים ומטוגנים, פירות הדר ושוקולד.

 

  • מצבי רוח

הריון עלול לגרום לך לרכבת הרים של רגשות. רגע אחד תרגישי שמחה מתפרצת ורגע אחרי, עצבות בלתי מוסברת. ההריון הוא דבר מרגש ביותר ויחד עם זאת, ההורמונים והדאגה לתינוק, יכולים להוביל ללחץ ומתח, לצד האושר וההתרגשות.

 

מה יכול לעזור?

קודם כל, חשוב שתזכרי כי זה מאוד טבעי לחוות מנעד רגשות. ככל שתקבלי את עצמך ואת מה שאת עוברת, כך ייטב. מה שאת מרגישה הוא נורמלי לחלוטין.  נסי לנוח, לתת מקום לכל קשת הרגשות ולבקש עזרה כשצריך.

 

ישנן עוד תופעות לוואי רבות שעלולות להופיע, כדוגמת גודש באף, כאבים בגב התחתון, חלומות מוזרים ועוד. בכל מקרה בו את מרגישה משהו שונה ולא מוכר שמעלה חשש או דאגה, חשוב שתפני לרופא/ת הנשים שלך.

 

חלק בלתי נפרד מתחילתו של ההריון, הוא גם בחירת הליווי המקצועי שיאפשר לך מעקב מקצועי, איכותי ותקין, הכולל גם את כל הבדיקות שעליך לעשות וכאן אנחנו נכנסים לתמונה. במהלך הביקור הראשון שלך נתמקד בהערכת בריאותך הכללית, זיהוי גורמי סיכון וקביעת גיל ההריון. כמו כן נבצע בדיקה וגינליתף בדיקת אולטרסאונד וננהל שיחת הסבר על מה שצפוי לך במהלך הדרך, כולל בחינת ההיסטוריה הרפואית שלך ושל מי שלצידך.

כמי שמתמחה מתמחה בגניקולוגיה כללית וכחבר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, המלווה נשים רבות בתקופת ההריון והלידה, אשמח לתת גם לך מענה. כשתכנסי למרפאה שלנו, תזכי בצוות מקצועי וקשוב ובבית חם ותומך שילווה אותך לאורך כל הדרך עד ללידה וגם אחריה.

 

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם: