במהלך תקופת ההריון ולאחר הלידה, גוף האישה עובר השתנות גדולה עקב "הוריקן הורמונלי" שמתחולל בתוכו. השיער משתנה, עור הפנים והגוף, הציפורניים וגם התחושה הכללית- עייפות, כאבי גב, כאבי רגליים ועוד. יחד עם ההשתנות הגדולה הזו, גובר לרוב הצורך להעניק לגוף קצת זמן של נחת, ריפוי וטיפוח, כדי להרגיש טוב יותר.
יחד עם החשיבות הגדולה הקיימת בשמירה על טיפוח הגוף, יש לזכור שטיפולים מסוימים עלולים להזיק להריון ולעובר, ולכן יש לדחותם לשלבים מאוחרים יותר של ההריון, או אפילו לאחרי הלידה.
מאמר זה מרכז עבורך את המותר והאסור בטיפוח הגוף בעת ההריון וההנקה, כדי שתוכלי לשמור על שגרת טיפוח בריאה לך ולתינוק ללא חשש:
מה מותר ומה אסור בזמן ההריון:
- צביעת שיער
צבעי השיער ידועים בכך שהם מכילים כימיקלים רבים- במהלך הצביעה ניתן לחוש בקלות את הצריבה על עור הקרקפת ואת הריח החריף באף. למרות זאת, אין מניעה לצבוע את השיער במהלך ההריון, משום שכמות הצבע שבא במגע עם עור הקרקפת של האם היא מועטה ולא משמעותית, ואין עד כה שום ממצא שמראה על כך שהדבר מזיק לעובר. יחד עם זאת, כן רצוי לבצע את הצביעה בחדר מאוורר מאוד, על מנת שהריח החריף של הצבע לא יפריע לאם.
- הסרת שיער גוף
ישנן שיטות רבות ומגוונות להסרת שיער הגוף, אולם בעת ההריון אין לבצע הסרת שיער באמצעות כימיקלים שונים ומחט חשמלית, משום שקיים חשש ששיטות אלו עלולות להזיק לעובר. ניתן בהחלט להשתמש בסכין גילוח או בשעווה (לנשים עם ורידים בולטים ברגליים שימוש בשעווה אינו מומלץ- הדבר עלול להחמיר את מצב הורידים). לגבי לייזר- רצוי להימנע עד לאחר הלידה משום שטרם ידועה השפעת הלייזר על העובר.
- טיפול בנשירה לאחר הלידה
אצל נשים רבות, תקופת ההריון היא תקופה של זוהר של ממש עבור שיער הראש, שהופך להיות מלא ומבריק עקב השינויים ההורמונליים. לאחר הלידה מתרחש לרוב תהליך הפוך ולא נעים, שבמהלכו השיער נושר באופן קיצוני יחסית, עקב ירידה בכמות הפרוגסטרון והאסטרוגן בגוף, וכן עקב חוסר שינה או היווצרות חוסרים ברכיבי תזונה חיוניים.
יש להתייעץ עם רופא עור, על מנת לבצע בדיקות דם ולבחון האם ישנם חוסרים מסוימים בויטמינים ומינרלים בגוף, אם קיימות מחלות זיהומיות וכן בעיות בתפקוד ההורמונלי. הרופא יאבחן את מקור הנשירה הוא יוכל להעניק לך טיפול ממוקד בגורם הנשירה. לא מומלץ להתנסות בכל מיני תכשירים שיעילותם לא הוכחה, במיוחד אם את מניקה.
- בניית ציפורניים ומריחת לק
בעת ההריון ניתן לבצע טיפולי בניית ציפורניים ללא חשש, אולם חשוב מאוד לעשות זאת בחדר מאוורר היטב, בשל ריחם של החומרים וכן בשל העובדה שבעת עיצוב מבנה ציפורן חדש או הסרת מבנה ישן, מתפזרת אבקה ברחבי החדר, שלא בריא לנשום.
- הזרקות חומצה היאלורונית ובוטוקס
לא מומלץ לבצע הזרקות של חומצה היאלורונית ובוטוקס במהלך ההריון, משום שהגוף עובר שינויים רבים, ביניהם הרחבת כלי הדם ובצקות. ניתן לחזור לשגרת הטיפולים כחודשיים לאחר הלידה ולאחר התייעצות עם רופא.
- קרמים וטיפולים קוסמטיים
יש להימנע משימוש בחומרים ובקרמים המכילים רטינול ופנול- חומרים שעלולים לגרום למומים בעובר.
- שהייה בג'קוזי, חמאם וסאונה
עם כל הרצון לפינוק בג'קוזי, אמבטיה חמה או חמאם טורקי, יש להמתין עם כך עד לסיום ההריון. עלייה בחום הגוף מעל ל-39 מעלות צלזיוס, עלולה לגרום למומים עצביים אצל העובר וכן לצירים מוקדמים או הפלה. בנוסף, הדבר עלול לגרום לירידה בלחץ הדם, סחרחורות ועילפון, וכן לפגיעה באספקת הדם לעובר.
- עיסויים וטיפולים אלטרנטיביים
ניתן לעשות עיסויים בהריון על ידי מטפלים המוכשרים לכך, מכיוון שישנם מקומות בגוף שבעת לחיצה עליהם עלולים לגרום לירידה בלחץ הדם. בתחילת הטיפול יש לעדכון את המטפל/ת על ההריון, ולוודא שהטיפול בטיחותי עבורך ומותאם למצבך. מומלץ שלא לבצע עיסויים לפני שבוע 16, ואין לגעת באזור הגב כלל במהלך טיפולים אלו. טיפולי רפואה משלימה (דיקור סיני, רפלקסולוגיה) אין לבצע לפני שבוע 24, ורק אצל אדם מוסמך ומיומן לטיפול בנשים בהריון, כדי למנוע עידוד התפתחות צירים מוקדמים.
- טיפול בפיגמנטציה
עקב עלייה בהפרשת מלנין במהלך ההריון, תיתכן פיגמנטציה בפנים. במהלך ההריון רצוי להימנע משהייה בשמש, לחבוש כובע ולהשתמש במסנן קרינה, על מנת למנוע החמרה של הכתמים. ניתן להשתמש בתכשירים קוסמטיים שונים להבהרת הכתמים, במידה והם מאושרים לשימוש בהריון, ולבצע פילינג עדין. אם לא חלה הטבה במצב הפיגמנטציה לאחר הלידה, יש להתייעץ עם רופא עור.