מסע ההריון מרגש ומאתגר בו זמנית. ביצוע מעקב הכולל את כל בדיקות השגרה המומלצות, יכול להקל ולו במעט על הדרך, לאתר בעיות ולתת טיפול מתאים במידת הצורך. כך ברוב המקרים, תוכלי ליהנות מהריון תקין ובריא ולידה מוצלחת, או להתמודד עם האתגרים בדרך המיטבית
ניטור ובקרה של כל ההריון, כחלק ממעקב הריון רפואי תקין, הוא קריטי כדי לוודא שמהלך ההריון תקין. זאת בנוסף לאפשרות לאבחן מוקדם ובזמן מומים אצל הובר ובעיות בריאותיות גם אצל האם, שעלולים לסכן את האישה והתינוק שהיא נושאת ברחמה. כאשר נעשה הדבר אצל רופא.ת נשים מומחים ו/או במרכז רפואיים מורשים, ניתן להגדיל את הסיכוי להריון תקין ולידת תינוק בריא, כהגדרת משרד הבריאות בישראל שמעדכן את רשימת הבדיקות המומלצות, כמפורט:
שבועות הריון 6-12 – בדיקות דם ודופק
מזל טוב! את בהריון. לאחר שקיבלת את התשובה החיובית, חשוב לוודא שאכן יש עובר בשק ההריון, וכמה פרמטרים נוספים שיכולים להעיד על מצבו ועל מצב העובר. בדיקות דם ודופק הן למעשה הפעם הראשונה בו נוכל לאבחן את ההריון שלך, וגם נוודא שאין מדובר בהריון מחוץ לרחם. במסגרת זו נמדוד לחץ דם (כפי שנעשה בכל מפגש), נסקור את ההיסטוריה הרפואית שלך ונבדוק את מצב בריאותך.
בדיקת הדם שתתבקשי לעשות, המגובות בבדיקות ותרבית שתן, כוללת ספירת דם, סוג דם ו- Rh, איתור נוגדנים שיכולים להעיד על נוכחותן של מחלות מסוימות, עם דגש על CMV שעלולה לגרום למומים בעובר, תיעוד רמת הסוכר בדם ועוד. במסגרת בדיקת האולטרסאונד נוכל לראות כיצד הזקיק התפתח לשק הריון, מה שלום העובר, ננסה לזהות דופק, ואולי בשלב הזה נוכל גם לראות האם מדובר בהריון רגיל או מרובה עוברים – שלישיה או תאומים.
שבועות הריון 11-13 – בדיקת סיסי שליה
במסגרת בדיקה זו ייבדק מספר הכרומוזומים של העובר, כדי לאבחן תסמונת דאון, והכוונה לעודף או חוסר של כרומוזומים, או כדי לזהות היתכנות להתפתחות מחלה גנטית. זאת על ידי בדיקת תאי העובר הנלקחים מהאם.
האתגר המרכזי בבדיקה הוא הסיכוי להפלה, שבמקרה הזה הרבה יותר גדול מבדיקת מי שפיר. מצד שני, במידה והיא אכן מאובחנים ממצאים חשודים, ניתן בשלב מוקדם לבצע בדיקת מי שפיר ולתת מענה בהתאם.
קראי עוד על השליש הראשון להריון ולמה לצפות
שבועות הריון 11-13.6 – בדיקת שקיפות עורפית
מטרת בדיקת סקר זו היא להעריך את הסיכון למצבים גנטיים מסוימים ומחלות תורשתיות אצל העובר, כדוגמת תסמונת דאון. מדובר כאמור בבדיקת סקר שמאבחנת את הנוזל שבעורף העובר על פי עוביו.
כדי שההערכה תהיה מדויקת חשוב לשלב גם בדיקת דם ולשקלל אותה עם גילך. כאמור, מדובר בבדיקת סקר, ולכן התוצאות אינן מעידות בוודאות על המצב הגנטי של העובר, אלא מתוארות כסיכון נמוך או גבוה – דבר הדורש מעקב ו/או מענה מעמיקים יותר.
שבועות הריון 13-17 – סקירת מערכות מוקדמת
בדיקה זו, כשמה כן היא: סוקרת את העובר מכף רגל ועד ראש, כדי לוודא שהוא מתפתח כראוי ושמערכות הגוף תקינות. זאת באמצעות מכשיר אולטרסאונד (חיצוני על הבטן או פנימי-וגינלי). במידה ונצפו ממצאים חשודים, תתבלשי לבצע בדיקות רלוונטיות, בהתאם לממצאים. במקרים מסוימים זה הזמן בו תוכלי ׳לפגוש׳ את העובר ואם הוא או היא בעניין, תזכי אולי לחיוך או מבט.
שבועות הריון 16-20 – תבחין הריון משולש (חלבון עוברי)
מדובר בבדיקת דם שמאבחנת את רמת החלבון העוברי בדם של האישה. זאת כדי לבדוק האם ישנו סיכון לתסמונת דאון בעובר, וגם כדי לאתר מומים שעלולים להתפתחות במערכת העצבים המרכזית שלו או שלה. למעשה, החלבון העוברי הוא חלבון שנוצר בכבד של העובר, חלקו עובר למי השפיר ולדם של האם. רמתו עולה עם התפתחות והתקדמות ההריון. במידה והתוצאות מעידות על רמה גבוהה של חלבון עוברי בשלב זה של ההריון, ייתכן שיש חשד למום בעובר או לתסמונת דאון, דבר המחייב בדיקות המשך לבירור הנושא.
כיום ניתן לבצע גם את התבחין המרובע, שמדייק במעט את תוצאות התבחין המשולש, בזכות חלבון נוסף שנבדק.
שבועות הריון 17 ומעלה – בדיקת מי שפיר
גם בדיקה זו מטרתה לבדוק מחלות גנטיות או מומים בעובר, כולל תסמונת דאון, באמצעות אבחון הקריוטיפ: מבנה הכרומוזומלי של העובר. זאת באמצעות דגימה של מי השפיר שנמצאים בשק ההריון ושומרים על העובר. לאחר שאיבת הנוזל תחת בקרת אולטרסאונד, באמצעות מחט דקה ולאחר חיטוי האזור, הנבדקים תאי הגזע של העובר שנמצאים במי השפיר.
שבועות הריון 19-25 – סקירת מערכות מאוחרת
סקירת המערכות השנייה סוקרת גם כן את האיברים והמערכות של העובר, שבשלב זה כבר התפתחו באופן משמעותי, יחסית למועד הסקירה הראשונה. גם כאן מדובר בבדיקת אולטרסאונד שנועדה כדי לאתר מומים וממצאים חשודים. מכיוון שהעובר בשלב הזה כבר הרבה יותר גדול, ייתכן שתצליחי לראות אותו הרבה יותר טוב. אם זוויות הצילום יאפשרו, נעביר לך תמונות ואפילו סרטון.
במקרים מסוימים, ועל בסיס הבדיקות הקודמות והבאות, מומלץ לבצע סקירת מערכות מאוחרת שבוחנת בשלבים מתקדמים של ההריון את העובר, על פי קריטריונים מאוד מסוימים.
שבועות הריון 24-28– העמסת סוכר
זוהי בדיקה מתוקה במיוחד! מטרתה לבחון סיכון לסוכרת הריונית. בשלב הראשון, תתבקשי לצרוך תמיסה המכילה 50 גרם גלוקוז. לאחר שעה יתקבלו המדדים שיקבעו האם את בסיכון, או שאת משוחררת לביתך כדי לאזן קצת את המתיקות. במידה וזוהתה רמת גלוקוז גבוהה מהנורמה, תתבקשי לבצע בדיקת העמסת סוכר 100 גרם. כך גם נשים עם מדדים שדורשים מראש בדיקה מזוג זה, כדוגמת סוכרת הריון בהריונות הקודמים, ריבוי מי שפיר ועוד. לעומת העמסת סוכר 50 גרם, כשמדובר בבדיקה המתקדמת יש צורך בצום של 8 שעות לפחות. הבדיקה עצמה תיארך 3 שעות בסיומה יבחנו המדדים ויוחלט על טיפול מתאים.
שבועות הריון 30-33 – אולטרסאונד מעקב גדילה
הבדיקה נועדה לשאול לשלומו של העובר וגם במטרה להיערך לקראת הלידה. בשלב הזה נבדוק האם העובר נמצא במנח ראש או עכוז, נשווה את גודלו לנורמה, נבחן את מיקומה של השליה ופרמטרים נוספים שיכולים להשפיע על אופי הלידה (וגינלית, עכוז, ניתוח קיסרי), על הבדיקות הנוספות שעלינו לערוך ונחליט האם יש לערוך מעקב הריון הרבה יותר תדיר.
שבוע 35 להריון – בדיקת תרבית ל-GBS
מטרת הבדיקה היא לבדוק נוכחות של חיידק שעלול לעבור בתעלת הלידה ולהשפיע על העובר. במידה ונמצאת חיובית, תקבלי אנטיביוטיקה במהלך הלידה. הבדיקה עצמה מתבצע באמצעות דגימת משטח מהנרתיק ואבחונו במעבדה.
שבוע 40 להריון – ניטור עוברי
ככל שמועד הלידה קרב, כך חשוב לפקח על התקדמות ההריון ועל מצבו של העובר שגדל ואולי צריך לצאת, עוד לפני שמתחילים הצירים. באמצעות ניטור עוברי נעקוב אחרי התינוק או התינוקת, מצבם, כמה הם חיוניים והאם יש האטות בדופק. זאת בנוסף לניטור הצירים שמעיד על התקדמות הלידה. הניטור מתקיים במסגרת מעקב ההריון ועד ללידה המוצלחת באמצעות מכשיר אולטרסאונד.