זה לא כואב, בטוח לחלוטין ובמקרים מסוימים הכרחי לבריאותך. הכירי את בדיקת הקולפוסקופיה הידועה גם כ'בדיקת שקיפות צוואר הרחם' – בדיקה יסודית באמצעותה ניתן לבצע אבחון סופי ומדויק של צוואר הרחם, כולל לקיחת ביופסיה, במידת הצורך.
מהי בדיקת קולפוסקופיה?
מדובר על הליך יחסית פשוט, המשמש להסתכלות על צוואר הרחם. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל כאשר תוצאות בדיקת הפאפ אינן תקינות, ואם נמצאו ממצאים חריגים או תאים שעלולים להפוך לסרטניים. הבדיקה מאפשרת לקבוע האם אכן מדובר בנגעים שאינם תקינים, והאם יש צורך להסירם.
מתי יש הכרח לבצע את הבדיקה?
כאמור, ישנם כמה מצבים נוספים בהם יש צורך לבצע בדיקת קולפוסקופיה:
- תוצאות בדיקת הפאפ אינן תקינות או שלא ברורות מספיק.
- מספר מסוים או כל התאים שנדגמו, חשודים כמסרטנים או כטרום סרטניים.
- עולה בבדיקה מקדימה חשד, כי קיימת בעיה באזור צוואר הרחם.
- יש צורך באיתור גורמים לבעיות מסוימות בנרתיק, כדוגמת דימום לאחר קיום יחסי מין.
מהן ההכנות הדרושות לקראת הבדיקה?
למרות שמדובר בבדיקה פשוטה וקלה, יש כמה דברים עליהם חשוב להקפיד:
- כ-24 שעות לפני, חשוב להימנע מקיום יחסי מין, כמו גם מהשימוש בחומרי סיכה, קרמים או בטמפונים.
- מומלץ להביא תחבושות היגייניות או תחתוניות, למקרה בו יתגברו ההפרשות או יופיע דימום קל.
- יש לוודא כי הבדיקה לא מתקיימת בסמוך לתחילתו או סיומו של המחזור החודשי.
- במידה ואת חוששת או אם יהיה לך יותר נוח, מומלץ שתהיי מלווה באדם קרוב עליו את סומכת. בכל מקרה, צוות המרפאה נמצא כאן לצידך, בהיבט הרפואי והנפשי.
איך מתבצעת הבדיקה?
בדיקת קולפוסקופיה, שאורכת בין 15-20 דקות, מתבצעת אצלנו במרפאה, או בקופות החולים ובבית החולים.
בתחילת הבדיקה את מתיישבת על כיסא הגניקולוג/ית, עם רגלייך על הארכובות, בדומה לבדיקה גניקולוגית רגילה. כאשר את נינוחה ורגועה, תתבצע הרדמה מקומית באזור הנרתיק והפות. לאחר שהאזור מורדם, מוחדר לנרתיק מכשיר שנקרא 'ספקולריה'. מדובר במיקרוסקופ שבקצהו יש אור, דרכו ניתן להתבונן כמו שצריך בצוואר הרחם שלך, זאת בנוסף להגדלת התמונה פי כמה. בשלב השני מוחדרים נוזלים לצוואר הרחם, שעוזרים להדגיש ממצאים חריגים. במסגרת הבדיקה, תילקח גם דגימה של הרקמה, למטרת ביצוע ביופסיה במעבדה.
לאחר בדיקת קולפוסקופיה תוכלי לחזור הביתה, ברגע שתרגישי שאת מוכנה. אני ממליץ לנוח עד למחרת ויחד עם זאת, את יכולה להמשיך בפעילות הרגילה, כולל נהיגה.
האם זה כואב או מסוכן?
הבדיקה בטוחה, אינה מסוכנת ומטרתה לשמור על צוואר רחם בריא ותקין, לאבחן ממצאים במידה וישנם ולשמור על בריאותך. מסיבה זו, אנו מקפידים לנהל איתך שיחה מקדימה ולהיות ערים למצבך במהלכה. כך תוכלי להרגיש בנוח כמה שניתן, גם אם לעיתים את מרגישה אי נוחות או חוסר נעימות.
האם ייתכנו תופעות לוואי?
במהלך או לאחר הבדיקה, ייתכן שתחושי בתופעות לוואי כדוגמת:
- אי נוחות או כאב, במיוחד במהלך הבדיקה. במידה וכך את מרגישה, חשוב מאוד ליידע את מי שעושה את הבדיקה, כדי שייעשה כל מה שאפשר, למניעת חוסר נעימות.
- הפרשות חומות מהנרתיק. בדרך כלל מדובר בנוזלים שהוחדרו לצוואר הרחם, במטרה לגלות נוכחות של נגעים חריגים.
- דימום קל. בדרך מופיע לאחר ביצוע ביופסיה, ואמור לעבור כעבור 5 ימים.
בכל מקרה של חשש או אם הסימנים מדאיגים או ממשיכים מעבר לצפוי, חשוב לפנות לרופא/ה, במיוחד אם מדובר בדימום מתמשך, מחזור עם דימום כבד במיוחד, הפרשות בעלות ריח רע או כאבי בטן.
תוך כמה זמן מתקבלות התוצאות?
ישנן תוצאות שניתן לראות באופן מיידי, בין אם מדובר במצב של צוואר הרחם או בתאים שאינם תקינים. במידה ונערכת ביופסיה או במקרים בהם יש צורך לבצע אבחון מעמיק, יש להמתין 4-8 שבועות לקבלת התוצאות.
מה אומרות התוצאות של בדיקת קולפוסקופיה?
במידה והתוצאות אכן תקינות, תתבקשי לחזור לשגרת בדיקות פאפ, על פי מצבך הבריאותי, ההיסטוריה המשפחתית ותוצאות העבר.
במידה והתוצאות אינן תקינות, ונמצאו תאים החשודים כסרטניים או טרום סרטניים, יהיה צורך להסירם.
מה עושים כשהתוצאות אינן תקינות?
כאמור, במידה ונמצאו תאים טרום סרטניים, אפילו כשמדובר בתאים חשודים בלבד, מומלץ להסירם בהקדם האפשרי בהליך רפואי שנקרא 'ביופסית חרוט' או 'קוניזציה'. מדובר על פרוצדורה קצרה ובטוחה לאבחון ולטיפול, במהלכה תתקיים הסרה של הרקמות והנגעים הטרום סרטניים. במקרים של תאים סרטניים, יועבר הטיפול לידי אונקולוג/ית.
המשמעות של גילוי מוקדם
חשוב להבין כי גם אם תוצאות בדיקת הקולפוסקופיה אינן תקינות, אין זו עדות מוחלטת לנוכחות של תאים סרטניים או טרום סרטניים, ולכן אנו עורכים לפעמים בדיקה חוזרת או שולחים דגימה למעבדה.
ום אם נמצאו ממצאים חריגים, ככל שנגלה אותם מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי של הטיפול להצליח. הנושא של גילוי מוקדם הוא קריטי ומהותי ביותר בכל הקשור לצוואר הרחם, בדומה לסוגי סרטן אחרים. גם אם קיים חשש או פחד, ברוב המקרים התוצאות ככל הנראה יהיו תקינות וגם אם לא, עדיף לגלות ולטפל מוקדם ולדאוג לבריאותך, בצורה הטובה והאפקטיבית ביותר.