הדרך לתינוק או לתינוקת הנכספים, רצופה באתגרים זוגיים, במיוחד כשמדובר בטיפולי פוריות, החל מהזרעה (IUI) ועד הפריית מבחנה (IVF). אל החששות, הדאגות, הציפייה הדרוכה, התרופות והטיפולים הפולשניים, מתלווים גם קונפליקט ומתח שיכולים להשפיע על הזוגיות, דווקא בתקופה בה ה'ביחד' כל כך חשוב.
טיפולי פוריות – מה זה יכול לעשות למערכת היחסים? ואיך אפשר להפוך את המשבר להזדמנות, לצמוח יחד ואפילו לשפר את הזוגיות?
לפניך בעיות מרכזיות בדרך להריון, ואיך צוות המרפאה ומומחים נוספים, ממליצים להתמודד עם כל אחת:
חוסר חשק ומתח מיני
הדרך שעובר כל אחד מהצדדים, בין אם מדובר בטיפולים פולשניים, הפקת זרע לתוך כוס, תרופות או זריקות הורמונליות ועוד, יכולים להשפיע על החשק המיני. אחרי שכל העולם בודק את צוואר הרחם שלך, כל העיסוק במין יכול להיראות מאוד מכני ונטול רגש. פתאום את מקבלת הוראות הפעלה – איך לעשות תינוק – ימים, שעות ולפעמים גם תנוחות. זה יכול למוסס את הספונטניות והרומנטיקה.
איך מתמודדים?
מין הוא לא רק חדירה, ואינטימיות אפשר ליצור במקומות נוספים למיטה. לצאת יחד לטיול, לשתות כוס קפה יחד, לתת חיבוק, להחזיק יד או סתם ללטף, יכולים להיות נעימים בזכות עצמם. חשוב לעטוף את המגע הפיזי גם במילים, להגיד שקשה ולהרפות אם צריך. מדובר על תקופה קצרה או ארוכה ועדיין, לא סתם הגעתם שניכם לתחילתה של דרך. מן הראוי שתגיעו יחד גם לקו הסיום.
חילופי האשמות
אלא אם מדובר באי-פוריות מסיבה בלתי ברורה, בדרך כלל יציגו הרופא/ה את הבעיה, במטרה להחליט על פרוטוקול יעיל ואפקטיבי. בין אם מדובר באיכות הזרע, טיב הביציות, מצב הרחם ועוד, באופן טבעי, צד אחד יהיה 'אחראי' והשני.. פחות.
איך מתמודדים?
זה בדיוק הזמן לנשום עמוק ולהתעלם מסוגיית האשמה. אתם מצאים בתהליך יחד ופועלים למען המטרה הנכספת, לצאת בידיים מלאות. הטחות אשמה לא יעזרו להליך עצמו או לזוגיות שלכם. בנוסף, הצד שנמצא 'אחראי' אינו באמת 'אשם', ולכן אין צורך לגרום לו להרגיש רע, יותר ממה שהוא מרגיש גם כך. התמודדות נכונה עם המכשול של האחריות והאשמה, יכולה לחזק אתכם כזוג ולהצעיד אתכם קדימה, בכל המובנים.
קודם כל תירגעו!
קצת אחרי החתונה יכולות להתחיל השאלות – מה קורה עם ילדים? האם אתם מוכנים? כמה אתם באמת רוצים? ואם תוך שנה לא רואים בטן, אז בדרך כלל יתחיל לחץ מסיבי מתון, שיכול לבוא לידי ביטוי גם בין השורות. אם אתם עדיין לא מנסים להרות, תוכלי להתמודד עם חיוך או עם בקשה חד משמעית שלא להתערב בחייכם. כאשר אתם מנסים להרות או נמצאים בתהליכי פוריות, כל מילה, פסיק או שאלה, יכולים להעלות דמעות וגם את רמת העצבים. במיוחד שמבקשים מכם להירגע…
איך מתמודדים?
קודם כל תירגעו. אני לא מתכוון שלא תהיו בלחץ או חשש מעצם הניסיון, אלא ביחס שלכם לסביבה. אף אחד לא רשאי להיכנס לכם לחדר המיטות או לחדר הטיפולים! הרצון העצום להרות, הניסיונות והאתגר העצום איתו אתם מתמודדים, הוא שלכם בלבד. אם תרצו לשתף, בשמחה ואם לא, זה גם בסדר. הערות וחוסר נעימות תמיד יהיו, במיוחד בתקופה בה את מאוד רגישה. כך גם כאשר מלטפים לך את הבטן ושואלים, האם את בהריון? כשבפועל, הנפיחות נגרמת מההורמונים שאת מזריקה לעצמך מדי יום. זכרי כי רק את ומי שלצידך, יודעים במה כרוך התהליך וכי בסופו של דבר, אף אחד לא שואל או חוקר בכוונה רעה. מותר לבקש שיעזבו אתכם במנוחה וגם אם מגיע הבכי, זה בסדר.
לספר או לא לספר?
בעיות פריון הם בדרך כלל סוגיה שמעסיקה את שני הצדדים, אלא אם מדובר בהורות יחידנית. ישנם המרגישים צורך לחלוק ולשתף, כדי להתמודד טוב יותר ואחרים, מעדיפים לשמור את הכל לעצמם. במידה ודרך החשיבה של שניכם דומה, אז נהדר. במידה ולא, חשוב לדבר על הדברים. מי שרוצה לדבר עם אחרים על אתגרי הפוריות, עשוי להרגיש בודד וללא תמיכה, דבר שעלול להוביל לבעיות נוספות בהתמודדות עם הפוריות עצמה, תחושות טינה כלפי בן הזוג שמתעקש לשמור על דברים בסוד ולהגברת המתח ביחסים. כך גם עלול/ה להרגיש בן או בת הזוג, שמעוניינים לשמור על דיסקרטיות וליהנות מפרטיות.
איך מתמודדים?
קודם כל מדברים. רצוי שכל צד ישקף את מה שהוא מרגיש ויסביר מדוע הוא בוחר בעמדתו. כדי להגיע לעמק השווה חשוב לתת מקום לקשת הרגשות וזה אומר, לאפשר לצד שרוצה לשתף לבחור אדם אחד או שניים שיכולים לעזור בתהליך. באותו אופן חשוב לשמור על הדיסקרטיות והפרטיות, שמבקש הצד השני.
התמודדות סובייקטיבית
כל אחד מתמודד עם לחץ ומתח בדרכים שונות. מחקרים שנעשו בנושא, מראים גם הבדלים בין המינים באופן בו מתמודד כל צד עם טיפולי פוריות. יכול להיות מצב בו הגבר מאופק יותר לעומת האישה שמחצינה את הרגשות, גם בדמעות. דוגמה נוספת היא איפוק לעומת תגובתיות יתר.
איך מתמודדים?
חשוב שתקבלי את עצמך ותכילי את רגשותייך, כמו גם את האופן בו מרגיש ומתנהג הצד השני. נסו להסכים שבמקרה הזה אתם לא מסכימים, ושזה בסדר. חשוב גם שכל אחד מהצדדים, יאפשר לצד השני להביע את מה שהוא מרגיש בדרך שלו, כל עוד שומרים על כבוד הדדי והבנה.
אתגר כלכלי
ויכוחים בנושאים כספיים הם דבר שכיח בזוגיות, על אחת כמה וכמה כמדובר במערכת יחסים בה מתמודדים עם טיפולי פוריות. למרות שרוב הטיפולים בדרך כלל מסובסדים על ידי משרד הבריאות וקופות החולים, מדובר בתקופה מאתגרת גם מבחינה כלכלית. התהליך יכול להשפיע על היכולת לעבוד, כמו גם על האפשרות להיות נוכחת בעבודה או לתפקד באופן כללי, מבחינה פיזית ונפשית.
איך מתמודדים?
אם אתם יודעים שמצפים לכם טיפולי פוריות, חשוב להיערך גם מבחינה כלכלית. הכינו טבלת אקסל עם הכנסות והוצאות (דבר שכדאי לעשות גם בשגרה), וראו כיצד אתם יכולים להצטמצם בתקופה הקרובה. ישנן עמותות שיכולות לעזור בכל הקשור להתנהלות תקציבית, וגם מבחינת עזרה כספית. אפשר גם לבקש עזרה מבני משפחה וחברים, או להיעזר במימון המונים.
לסיכום, אתם עומדים בפני תקופה לא פשוטה ומאתגרת, בין אם מדובר בניסיונות להרות באופן ספונטני בחדר המיטות או בטיפולי פוריות. אל תנסו להתמודד עם זה לבד, בכל ההיבטים. חפשו ובקשו עזרה, בין אם מדובר בעזרה כלכלית, תמיכה נפשית או כל דבר אחר שיכול לסייע, כולל שינוי תזונתי או ייעוץ פרטי.
הכנת תוכנית פעולה אופרטיבית, יכולה לעזור להתנהל נכון במהלך הדרך המאתגרת והמורכבת. אני באופן אישי, כמו גם כל צוות המרפאה, מכירים את נושא האי פריון בצורה מיטבית, על כל היבטיו.
כחבר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, והאגודה הישראלית לחקר הפוריות, וכמרפאה המציעה טיפולי פוריות לזוגות, אימהות יחידניות, תרומת זרע והורות משותפת, כולנו נפגשים מדי יום עם נשים וזוגות שמנסים להרות וללא הצלחה. אם תחליטי או תחליטו לצאת איתנו לדרך, אנחנו מבטיחים להעניק לכם תמיכה פיזית ונפשית, במטרה לעזור לכם לעבור את האתגר בצורה הטובה ביותר, ואני לא מדבר רק על מענה גניקולוגי.