ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

בדיקת פאפ (PAP) – מה היא כוללת? ומה אומרות התוצאות?

בדיקת פאפ

בדיקת פאפ (PAP) היא אחת הבדיקות החשובות שחייבת כל אישה לבצע, כדי לשמור על בריאותה. מטופלות רבות שואלות אותי לא פעם, כמה משמעותית הבדיקה והאם באמת יש צורך לבצע אותה. ישנן החוששות מבדיקה פולשנית זו ואחרות, פשוט לא מוצאות את הזמן, כי יש להן מיליון עיסוקים אחרים החשובים להן יותר.

חשוב לי להסביר כאן, כפי שאני עושה במרפאה מדי יום, כי בדיקה אחת פשוטה – יכולה להציל חיים. לכן כל כך חשוב לפנות את הזמן, להגיע על המרפאה ולהתגבר על חוסר הנוחות הרגעית, כדי לאבחן בזמן תאים טרום סרטניים או סרטניים, שעלולים להופיע בצוואר הרחם. גילוי מוקדם יכול להציל את חייך, וכך גם קריאת שורות אלו.

מהי בדיקת פאפ?

מדובר על בדיקה המשמשת את הרופא או הרופאה לאבחון סרטן צוואר הרחם אצל נשים, כמו גם שינויים בתאים שעלולים להתפתח לסרטניים בשלבים מאוחרים יותר. ככלל, ובכל הקשור לסרטן צוואר הרחם בפרט, גילוי ואבחון מוקדמים, משפיעים לטובה על מניעת המחלה וסיכויי ההחלמה במידה והתפרצה. סוג נוסף של בדיקת פאפ, גם עליו ארחיב בהמשך, מאפשר גם אבחון נוכחות של נגיף הפפילומה.

מתי מתחילים לבצע את הבדיקה?

משרד הבריאות בישראל ממליץ על קיום בדיקת פאפ לגילוי מוקדם, אחת לשלוש שנים, אצל נשים בגילי 25-65. בדיקת משטח צוואר הרחם כלולה בסל התרופות עבור נשים בגילי 35-54. תדירות הבדיקה מושפעת גם מההיסטוריה המשפחתית, גנטיקה, הבריאות הכללית והאם היו בעבר תוצאות בדיקת פאפ שאינן תקינות.

איך מתכוננים לבדיקת פאפ?

דימום כבד האופייני למחזור החודשי, אצל נשים רבות, עלול להשפיע על רמת הדיוק של הבדיקה ועל תוצאותיה. מסיבה זו, חשוב לתאם את מועד הבדיקה בהתייעצות עם הרופא או הרופאה, בדרך כלל כמה ימים לפני הופעת המחזור החודשי או אחרי שהסתיים.

לדיוק מירבי של בדיקת פאפ ממליצים הרופאים להימנע מהפעולות הבאות, במהלך 48 שעות לפני הבדיקה:

 

  • קיום יחסי מין.
  • שימוש בחומרי סיכה.
  • הכנסת טמפונים או נרות לנרתיק.
  • שימוש בקרמים או תרסיסים באזור הנרתיק.
  • שטיפת הנרתיק במים, חומץ או נוזל אחר, כולל שטיפה אינטימית.

אופן ביצוע בדיקת פאפ

את הבדיקה שאורכת בדרך כלל 10-20 דקות, ניתן לבצע בקופות החולים או במרפאה פרטית.

נהוג לחלק את הבדיקה לשניים: בדיקת פאפ סמיר (Pap smear) ובדיקת פאפ דק (ThinPrep Pap).

פאפ סמיר (Pap smear)

בדומה לבדיקה גניקולוגית רגילה, תתבקשי לשכב על השולחן כשרגלייך מונחות על הארכובות. לאחר בדיקת צוואר הרחם הרגילה, יכניסו הרופא או הרופאה כלי מתכת או פלסטיק לנרתיק, במטרה להרחיב את קירות הנרתיק. פעולה זו תאפשר ראייה טובה יותר של צוואר הרחם. בשלב השני, יעשה שימוש במקלון, באמצעותו ניתן לקחת דגימה של תאי צוואר הרחם. המקלון יוכנס לצנצנת ובה חומר נוזלי, שיישלח לבדיקת מעבדה.

 

פאפ דק (ThinPrep Pap)

מטרת הבדיקה, המתבצעת באופן דומה לבדיקת פאפ רגילה. בנוסף לבדיקת נוכחות של תאים סרטניים או טרום סרטניים בצוואר הרחם, מאפשר סוג זה של בדיקה גם לבדוק נוכחות של נגיף הפפילומה. גם בבדיקה הזו נאספים תאים מצוואר הרחם, המוכנסים למיכל עם נוזל. הדגימה נשלחת למעבדה.

למעוניינות, חשוב לדעת כי בשנת 2021, אושר חיסון הפפילומה, נגד נגיף ה HPV-ולמניעת סרטן צוואר הרחם, הניתן לנערים ולנערות, במסגרת בתי הספר בישראל ובמימון משרד הבריאות.

 

שתי הבדיקות אינן כואבות, אך עלולות להיות מעט לא נעימות וכרוכות בכמה רגעים בהם תרגישי מעט לחץ או בצביטה קטנה.

 

מה אומרות התוצאות?

את התוצאות יקבלו הרופא או הרופאה בתוך מספר ימים, בין אם מדובר בתוצאה שלילית או חיובית.

 

תוצאה שלילית

תוצאה שלילית היא דבר טוב שמעיד על כך, שלא נמצאו תאים טרום סרטניים או סרטניים בצוואר הרחם. במידה וזו התוצאה, תקבע לך בדיקה נוספת בעוד שלוש שנים או לפני כן, בהתאם למצבך הבריאותי, ההיסטוריה המשפחתית ואלמנטים נוספים שיכולים להשפיע על תדירותה. ישנם מקרים, בהם תתבקשי לבצע שוב את הבדיקה, למרות שתוצאותיה שליליות. זאת במידה והרופא או הרופאה חושדים שמשהו אינו כשורה, או במטרה להיות בטוחים כי התוצאה אכן תקינה.

 

תוצאה חיובית

גם אם התוצאה חיובית, אין זה אומר שבהכרח התגלו תאים סרטניים או טרום סרטניים.

ישנן מספר סיבות נוספות לקבלת בדיקה הפאפ שאינה תקינה:

 

  • דלקת באזור צוואר הרחם.
  • שינויים קלים בתאים באזור.
  • HPV או זיהום אחר.
  • אי דיוקים במעבדה.
  • קיום יחסי מין זמן קצר לפני הבדיקה.

 

ברוב המקרים, תתבקשי לבצע בדיקת פאפ נוספת באופן מיידי או כמה חודשים אחרי, בהתאם לסוג התוצאות. במידה ותוצאות הבדיקה הנוספת חיוביות, תתבקשי לבצע בדיקת קולפוסקופיה – בדיקה יסודית של צוואר הרחם, המתבצעת באמצעות מכשיר דמוי מיקרוסקופ עם עדשה ואור בוהק, המאפשרים לרופא או לרופאה לראות טוב יותר את צוואר הרחם. במידת הצורך ואם יש חשד שמשהו אינו תקין, תילקח ביופסיה מצוואר הרחם, והדגימה תישלח למעבדה.

 

האם בדיקת הפאפ כרוכה בסיכונים?

בעקרון, הבדיקה נחשבת להליך בטוח. יחד עם זאת, ישנם מקרים בה עלולים להתפספס כמה תאים חריגים או סרטניים הנמצאים בצוואר הרחם, למרות שתוצאות הבדיקה שליליות. חשוב לבדוק עם הרופא או הרופאה שלך, האם כדאי להסתפק בבדיקה זו או לבצע בדיקות נוספות כדי לקבל תוצאה מהימנה ואמינה.

 

איך זה עובד במרפאה שלנו?

במידה וקריאת שורות אלו השאירה אותך עם שאלות וחששות, את מוזמנת להתייעץ לפני ביצוע הבדיקה. ככלל, אני מקפיד לנהל שיחת תיאום ציפיות, הכוללת הסבר מקיף, כדי שתדעי לקראת מה את הולכת וגם כדי להפיג מעט את החששות וחוסר הוודאות.

 

כדי להכיר אותי ואת צוות המרפאה טוב יותר ולהזמנת תור, את מוזמנת ללחוץ כאן

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם:

דימום לאחר לידה

דימום לאחר לידה

בשעה טובה, את אמא. מיד לאחר הלידה הרחם שלך מתחיל לנקות את עצמו מההריון באמצעות