בימינו קיימת יותר מדרך אחת להביא ילדים לעולם. אמנם נדרש הבסיס הטבעי, שדורש חיבור והפרייה בין זרע וביצית, אולם הודות למדע ולטכנולוגיה, החיבור הזה יכול להתבצע במספר דרכים, ואחת מהן היא דרך תרומת זרע. אז מה חשוב לדעת על ההליך מבחינה רפואית? איך הוא מתבצע? אילו בדיקות יש לבצע לפני? מאמר זה מרכז עבורך את התשובות לשאלות הללו, ועוד.
תרומת זרע- מה זה בעצם?
תרומת זרע הוא הליך שבו גבר תורם את זרעו ובתמורה מקבל על כך תשלום. בישראל, הזרע נתרם באופן אנונימי לחלוטין, ונשמר באחד מבנקי הזרע המאושרים על ידי משרד הבריאות.
התרומות משמשות נשים לצרכי פוריות: נשים הטרוסקסואליות שלא יכולות לקבל זרע מבן זוגן עקב בעיות פוריות; זוגות של נשים לסביות המעוניינות להרות; נשים שלא רוצות או לא מוצאות זוגיות, אך רוצות בילד… במקרים אלו, הליך תרומת הזרע יכול להוות פתרון מצוין.
איך מתחילים את התהליך?
ברגע שהחלטת שאת מעוניינת להתחיל בתהליך, יהיה עלייך לפנות תחילה לגניקולוג/ית מומחה/ית לפריון. בפגישה זו, המומחה יערוך עמך בירור מקיף בנוגע לבריאותך, לצורך הבנה ראשונית לגבי התאמתך לביצוע ההליך מבחינה רפואית. הרופא ישאל אותך לגבי היסטוריה רפואית, מחלות, תרופות שאת נוטלת, ניתוחים, מחלות במשפחה, הרגלי עישון ושתייה, ועוד.
לאחר פגישת ייעוץ זו, ובהמלצת הרופא, יהיה עלייך לערוך מספר בדיקות רפואיות.
אילו בדיקות רפואיות יש לעבור כדי לוודא התאמה להליך?
הגניקולוג יפנה אותך לביצוע מספר בדיקות:
- בדיקת דם
- בדיקת סקר גנטי
- בדיקת פאפ לאיתור שינויים סרטניים בצוואר הרחם
- בדיקת שד אצל כירורג שד
הליך בחירת התרומה בבנק הזרע
לאחר שתתברר התאמתך הרפואית להליך, תוכלי לפנות לאחד מבנקי הזרע המורשים בישראל. קיימים בנקי זרע ציבוריים, הפועלים במסגרת בתי החולים, וכן בנקי זרע עצמאיים. התשלום לבנק הזרע מתבצע באופן עצמאי, ומחירן של מנות הזרע משתנה מבנק אחד למשנהו.
בבנק הזרע תקבלי פרופילים בסיסיים של מספר תורמים, ותוכלי לבחור מביניהם. ההמלצה היא לרכוש מספר מנות מאותו תורם, משום שטיפול ההפריה הראשון לא תמיד מצליח, וכן למקרה שיהיה ברצונך להרות שוב מאותו תורם.
אם תרצי תורם מחו"ל, בנק הזרע יבצע את ההתקשרות עם בנק זרע בחו"ל, שקיבל את אישור משרד הבריאות. בנוסף, בנק הזרע ידאג להבאת התרומה הנבחרת לארץ, בהתאם להנחיות ולאישורים של משרד הבריאות.
מה ההבדל בין תרומת זרע מבנק בישראל ארץ לבין תרומת זרע מיובא מחו"ל?
ישנם שני הבדלים עיקריים בין תרומת זרע שמקורה בישראל, לבין תרומת זרע שמיובאת מחו"ל:
- המחיר: מחירי המנות שנתרמו בישראל נעות בין 1000-3000 ש"ח למנה, ואילו מנות שיובאו מחו"ל יעלו יותר.
- המידע על התורם: המידע שנמסר על התורם הישראלי הוא בסיסי בלבד: מוצא, צבע עיניים, צבע שיער, גובה, דת, ולעיתים גם תחביבים וכו'. זהות התורם הישראלי נותרת אנונימית לחלוטין, גם עבור הצאצאים שנולדים מהתרומה שלו. לעומת זאת, תורם זרע מחו"ל, יכול לבחור אם הוא מעוניין להישאר אנונימי לחלוטין, או אפילו לחשוף את שמו לילד שנוצר מהתרומה, כאשר יגיע לגיל 18.
מהם הקריטריונים הבסיסיים הנדרשים מתורם זרע?
על פי דרישות משרד הבריאות, גבר שרוצה להתחיל בהליך תרומת זרע חייב להתאים מבחינת הקריטריונים הבאים:
- התורם הינו בעל אחריות והבנה למעשיו.
- התורם רווק- לא נשוי, גרוש או אלמן.
- גיל רצוי של 18-30.
- עדיפות לבעלי תעודת בגרות ותואר אקדמאי.
- אין הגבלה לדת או מוצא.
- הסכמת התורם לשמירת DNA לבדיקות עתידיות במקרה הצורך.
אילו בדיקות עוברים תורמי הזרע בישראל?
תורמי הזרע בישראל עוברים הליך מיון וסינון קפדני, במהלכו נבדקת התאמתם לתרומה. הזרע של התורם יעבור מספר בדיקות איכות, כולל הקפאה והפשרה, ואז יחליט צוות המעבדה אם ניתן להמשיך את התהליך.
לאחר הבדיקות הללו, עובר התורם ראיון אישי עם מנהל בנק הזרע, במהלכו נבדקת ההיסטוריה הרפואית שלו ושל משפחתו, בירור גנטי, בדיקות דם ומחלות מין, בדיקת רקע חברתי, השכלה, ועוד.
לאחר שמתקבלות תוצאות בדיקות המעבדה, מתקיימת ישיבה משותפת של צוות המעבדה, המזכירות והצוות הרפואי של הבנק, והם מבצעים הערכה כוללת של התורם מבחינת אמינות, מצב בריאותי, תכונות ומראה, איכות הזרע ועוד. אם התורם נמצא מתאים, עליו לחתום על מספר מסמכים:
- נכונות פרטיו הרפואיים
- חיסיון על פרטי הנתרמת, כולל הריונות ומידע על לידת חי.
- איסור לתרום לבנקי זרע נוספים.
לאחר מכן, התורם מקבל תשלום באופן ישיר מבנק הזרע וחלקו בתהליך בא אל סופו.
ומה לאחר רכישת מנות הזרע?
לאחר רכישת מנות הזרע, יהיה עלייך לשוב אל המומחה לפריון. הרופא יבחר בטיפול הפריה מתאים לנתונים הרפואיים שלך, כאשר ברוב המקרים הטיפול יתחיל באמצעות הזרעות בזמן הביוץ הטבעי.