ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

שימור דם טבורי- כל המידע החיוני

שימור דם טבורי

סביב תקופת ההריון והלידה, מן הסתם שמעתם את המילים "שימור דם טבורי" "תאי גזע" ועוד. מה זה דם טבורי בעצם? מדוע הוא כה חשוב ומה ניתן לעשות איתו? כל התשובות- במדריך שלפניכם.

 

מהו דם טבורי?

 

במהלך ההריון, התינוק מחובר לשלייה באמצעות חבל הטבור, ובאמצעותה אל מחזור הדם של האם- כך בעצם הוא מקבל חמצן וחומרים מזינים, ופולט דם עני בחמצן ובחומרים מזינים החוצה מגופו. לאחר שהתינוק נולד, מנתקים את חבל הטבור מגופו, והדם שנותר בכלי הדם של השלייה וחבל הטבור- נקרא דם טבורי.

 

הדם הטבורי מכיל תאי דם אדומים, תאי דם לבנים, טסיות ופלזמה, ובנוסף לכך עשיר ברכיב חשוב מאוד, בדומה למח עצם: תאי אב של מערכת הדם (תאי אב המטופואטיים).

 

מהי חשיבותם של תאי אב המטופואטיים?

 

היתרון הגדול של תאי אב המטופואטיים הוא, שהם יכולים להתפתח ולהתחלק לסוגים שונים של תאי דם, ולחדש אותם במקרה שקיים חסר. בכך, הם מהווים מקור להתפתחות והתחדשות של שלוש אוכלוסיות שונות וחשובות של תאי דם:

 

  • תאי דם אדומים: אחראים על הובלת חמצן לגוף.
  • תאי דם לבנים: חלק חשוב ממערכת החיסון ובהגנה על הגוף מפני זיהומים ומחלות.
  • טסיות: חלק חשוב מתהליך קרישת הדם ועצירת דימומים.

 

איך משתמשים בדם טבורי?

 

בכל שנה, אלפי אנשים חולים במחלות דם, חיסון וקרישה, כגון: לוקמיה, מיאלומה, לימפומה ועוד. מחלות אלו ניתנות לטיפול באמצעות השתלת תאים המטופואטיים, המתקבלים לרוב באמצעות תרומת מח עצם. כאשר אין בנמצא תרומת מח עצם מתאימה, ניתן להשתמש בדם עוברי שהשתמר, כדי להשתיל תאים המטופואטיים ובכך להציל את חיי החולה.

 

התאים שנלקחים מהדם הטבורי, מושתלים בגוף המטופל באמצעות עירוי, ונכנסים למח העצם, שם הם עוברים התחלקות והתמיינות לתאי דם מתפקדים ובריאים, המסוגלים לסייע לגוף בהתמודדות עם המחלה. ההשתלה יכולה להתבצע עם תאי אב שמקורם באדם אחר (השתלה אלוגנאית), או באמצעות השתלה של תאים המטופואטיים של המטופל עצמו (השתלה אוטולוגית). זאת אומרת, שניתן לשמר דם טבורי לשימוש פרטי, או לתרום אותו למאגרי תרומה ציבוריים.

 

מהם היתרונות של שימוש בדם טבורי?

  1. היתרון הגדול של דם טבורי, הוא זמינותו לשימוש מיידי, שלא כמו בתהליך השתלת תאי אב שמקורם  בתרומת מח עצם,  הכולל מספר שלבים עד למציאת התרומה המתאימה וקבלתה. 
  2. יתרון נוסף הוא, שקיים סיכון נמוך משמעותית לכך שתאי התורם יתקפו את גוף המושתל (Graft versus Host Disease, GvHD).
  3. שיעורי הצלחה דומים לשיעורי הצלחה של השתלות תאים המטופואטיים ממקורות אחרים (מח עצם, למשל) בקרב ילדים.

מהם החסרונות של שימוש בדם טבורי?

  1. התאוששות איטית יותר של המערכת ההמטופואטית לאחר השתלת תאי אב שמקורם בדם טבורי, לעומת מקורות אחרים (מח עצם או דם היקפי). זאת, עקב מספרם הנמוך של תאי אב בדם טבורי, ביחס לכמותם במח עצם.
  2. אם ההשתלה מתבצעת מתרומת דם טבורי, לא ניתן להשתיל שוב תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים מאותו תורם, ולשפר כך את תוצאות ההשתלה.
  3. אין אפשרות להשתמש בתאי דם טבורי שנתרמו מתינוק שחלה במחלה תורשתית.

 

איך מתבצע איסוף דם טבורי?

 

איסוף הדם הטבורי מתבצע לאחר ניתוק חבל הטבור וטרם לידת השלייה, כמובן לאחר שההורים חתמו על טופס הסכמה. 

הדם הטבורי ייאסף על ידי בעל מקצוע שהוכשר לכך, באמצעות ערכה סטרילית. ההליך אינו כרוך בכאב, סכנה או חוסר נוחות, הן לאם והן ליילוד.

 

היכן משמרים את הדם הטבורי?

 

בישראל, ניתן לשמר את הדם שנאסף באחת משתי האפשרויות הבאות:

  1. בבנק דם טבורי ציבורי – כאשר הדם שנאסף בעצם מהווה תרומה לטובת כלל ציבור החולים.
  2. בבנק דם טבורי פרטי – מנת הדם נאספת ומופקדת בבנק לצורך שימוש פרטי ועתידי ליילוד ומשפחתו.

 

חשוב לדעת, שבנקי שימור הדם בישראל, פרטיים או ציבוריים, חייבים להיות בעלי היתר ופיקוח מטעם משרד הבריאות, ולעמוד בנהלי בטיחות ואיכות מחמירים, כפי שנקבעו בחוק.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם:

דימום לאחר לידה

דימום לאחר לידה

בשעה טובה, את אמא. מיד לאחר הלידה הרחם שלך מתחיל לנקות את עצמו מההריון באמצעות