ד"ר גיא גוטמן .M.D, מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח מוביל בתחום

מהם השינויים שמתרחשים בגוף במהלך הריון?

מהם השינויים שמתרחשים בגוף במהלך הריון?

הריון הוא תהליך פיזיולוגי מופלא ממש, שבו גוף האישה יוצר אדם חדש וייחודי שאין שני לו, שיגיע לעולם ויעבור כאן מסע חיים מרתק ומיוחד משלו.

בתהליך הזה גוף האישה כבר לא משרת רק אותה: כולו מגויס לטובת התפתחות העובר והבאתו לעולם בריא ושלם. במסגרת זו, מערכות הגוף עוברות תהליך של שינוי והתאמה לצרכי ההריון. השינויים הללו גורמים לתופעות שאינן תמיד נעימות, ונשים רבות מוצאות עצמן נאבקות בהן, בניסיון להחזיר לעצמן את הגוף שהן אוהבות ומכירות, מהתקופה שקדמה לשינוי הגדול הזה.

מאמר זה יסייע לכן להכיר את השינויים שעשויים להתרחש בגוף במהלך ההריון ולאחר הלידה, כדי להקל ולו במעט, את הפחד הקיים מהשתנות הגוף.

ישנם שינויים שניתן להקל על התסמינים שלהם באמצעות פעולות מסוימות, וישנם כאלה שיש להמתין בסבלנות עד שיחלפו מעצמם.

חלק מהשינויים הם:

  • אקנה

 הופעת אקנה היא תופעה שכיחה בהריון, המתרחשת לרוב בטרימסטר הראשון כתוצאה משינויים הורמונליים בגוף. כבר עם הופעת האקנה לראשונה, רצוי להתייעץ עם רופא עור על מנת להעניק לעור שלך טיפול מהיר ומדויק, שמתאים גם להריון, ולמנוע בכך הופעת צלקות.

  • שינויים במראה השיער

 "וואו, השיער שלך נראה מלא וזוהר"- מדובר במשפט שתשמעי אותו כנראה מספר פעמים במהלך ההריון, כשהוא מלווה בטון מתפעל. אז כן, השיער מתחזק ומתמלא בהריון כתוצאה משינויים הורמונליים, והדבר עשוי לקרות גם באזורים הורמונליים נוספים, כגון בפנים או בפס הטבור. לעומת זאת, לאחר הלידה מתרחש תהליך הפוך: השיער נושר ומשאיר אחריו קצוות קצרים, בעיקר מסביב לפנים. התופעה הזו אמורה לחלוף מעצמה לאחר כשישה חודשים לאחר הלידה, ולכן אין להיבהל ממנה. אם את חווה נשירה שנראית לך לא תקינה, ומותירה לך ממש קרחות, יש לפנות לרופא עור לצורך אבחון וטיפול בבעיה.  

  • התכהות העור באזורים מסוימים

עקב עלייה בהורמון האסטרוגן בהריון, תיווצר התכהות טבעית של העור באזור הפטמות, הטבור ופי הטבעת.

  • מסכת הריון- פיגמנטציה

עקב עלייה בהפרשת מלנין במהלך ההריון, תיתכן פיגמנטציה בפנים. ניתן למנוע אותה על ידי אי שהייה בשמש, שימוש במסנן קרינה וחבישת כובע בשמש. בנוסף, ניתן להשתמש בתכשירים קוסמטיים שונים, במידה והם מאושרים לשימוש בהריון.  

  • סימני מתיחה

סימני מתיחה מופיעים באזורים שבהם העור נמתח במהירות, כמו בבטן, בירכיים ובשדיים. הופעתם קשורה בעיקר בגנטיקה של האם, וניתן להחליש את הגוון שלהם בעזרת שימוש בשמנים וקרמים שתורמים לגמישות העור, כבר במהלך ההריון. בנוסף, יש לשמור על משקל תקין ולהימנע מעלייה דרסטית במשקל. במקרים קיצוניים, ניתן לטפל בטכניקות שונות, כגון לייזר, מילוי סידן ועוד.

  • הידרדרות בראייה

עקב שינויים הורמונליים, ייתכן ותחול ירידה באיכות הראייה. לעיתים המצב חוזר לקדמותו לאחר הלידה, אולם ייתכן ולא כך יקרה. יש לחכות מעט לאחר הלידה כדי לראות האם המצב משתנה, ואם לא- יש לגשת לבדיקה וייעוץ אצל רופא העיניים.  

  • עלייה ברגישות בחניכיים

קיימת עלייה ברגישות בחניכיים בעת הריון, שעשויה להתבטא בדלקת, נפיחות ודימומים. יש להקפיד על בריאות הפה והשיניים במהלך ההריון, ואם יש צורך- לא להסס ולגשת לבדיקה אצל רופא השיניים.

  • גרד בעור

העור נמתח ומתייבש ככל שהעובר גדל, ודבר זה עלול לגרום לגרד. ניתן למרוח קרם לחות באופן יומיומי, או להתייעץ עם רופא.

  • צניחת רצפת האגן

רצפת האגן מחזיקה את כל איברי האגן במקומם האנטומי הנכון, אולם עקב הלחץ הרב שמופעל עליה במהלך ההריון והלידה, השרירים נחלשים ומתרחשת צניחה- חלקית או מלאה. יש לבצע תרגילים פיזיותרפיסטיים לצורך חיזוק השרירים החשובים הללו.

  • עלייה בנפח הדם וירידה בלחץ הדם

באופן הגיוני, נפח הדם עולה בהריון בערך ב40%, על מנת לספק מספיק דם וחומרים חיוניים לך ולתינוק, וכן לאיברים המשמשים את ההריון. נוסף על כך, כלי הדם מתרחבים ולחץ הדם יורד. כתוצאה מכך את עשויה לחוות:

  • דופק מהיר
  • קוצר נשימה
  • דימום מהאף
  • סחרחורות ותחושת עילפון
  • קושי בביצוע פעילות גופנית

 

  • דליות וטחורים

דליות (ורידים בולטים ברגליים) וטחורים מופיעים בעיקר בשל הלחץ הרב שמפעיל הרחם הכבד על כלי הדם ברגליים ובפי הטבעת. יש להגביה את הרגליים בכל הזדמנות כדי לשפר את זרימת הדם לחלק התחתון של הגוף, ולהקטין את הלחץ על הורידים.  

  • הפרשה נרתיקית מוגברת

הריון עשוי לגרום להפרשה וגינלית מוגברת, שעשויה להופיע בצבע לבן ובמרקם סמיך, או בצבע שקוף ובמרקם דליל. אם ההפרשה נראית לך חשודה או שמלווה בגרד, יש לפנות לרופא הנשים.

המחבר: ד״ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

אולי יעניין אותך גם:

דימום לאחר לידה

דימום לאחר לידה

בשעה טובה, את אמא. מיד לאחר הלידה הרחם שלך מתחיל לנקות את עצמו מההריון באמצעות